Dom naroda

Usvojene dopune Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH

Vijesti / Flash | 27. 05. 2016. u 10:44 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH.

Ranije je ovaj zakon usvojio i Zastupnički dom državnog parlamenta.

Predložena je dopuna kojom je predviđeno da Komisija za odlučivanje o sukobu interesa za ovjeru svojih odluka i službenih akata u okviru svoje nadležnosti koristi službeni pečat Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH kojoj organizacijski pripada Ured Komisije za odlučivanje o sukobu interesa.

U obrazloženju predloženog zakona navedeno je da su tijekom provođenja odredbi Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH uočeni određeni nedostaci u vezi s obavljanjem administrativnih poslova iz nadležnosti Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, konkretno - pitanje upotrebe pečata za ovjeru odluka i službenih akata Komisije.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac je tijekom diskusije o predloženom zakonu podsjetio da je 2013. godine tadašnja parlamentarna većina, po hitnom postupku, usvojila izmjene Zakona o sukobu interesa koje su ''može se reći, uništile instituciju sukoba interesa na razini državnih institucija''.

''Uspostavljeno je tijelo za koje u tim izmjenama nije rečeno da li je parlamentarno, da li je nezavisno, šta je, pa i do ovog banalnog pitanja koji će pečat koristiti kao posljedica svega toga. Rezultat svega toga na što smo upozoravali prilikom usvajanja zakona, i to po hitnoj proceduri, je ovo što se dešava da Komisija za sukob interesa nije u stanju da pokrene postupak još uvijek'', kazao je Genjac.

''Mislim da je jedno izuzetno loše rješenje ne može se popraviti manje lošim rješenjem. Izuzetno loše rješenje može se popraviti jedino potpuno novim rješenjem'', smatra Genjac.

Dodao je da je ''rješenje pečata malo lošije od ovog stanja u kome se nalazimo".

''Stanje je potpuno loše, nema instituta, nema odlučivanja, a rješenje pečata na način kako je predloženo pod velikim je upitnikom da li će uopće riješiti problem'', kazao je Genjac.
Izaslanici su po hitnom postupku usvojili Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, čiji je predlagač Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Ovaj zakon rezultat je rada Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva, a izmjene su rađene u skladu s preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Europe).

Izaslanici su usvojili i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S obzirom na to da je Dom naroda usvojio zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Zastupnički dom bit će potrebno obaviti usaglašavanje između domova.

Nije prihvaćen zahtjev Kolegija Doma naroda za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, pa će biti razmatran u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Također, nije prihvaćen ni zahtjev izaslanika Marija Karamatića za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Zakona o službi u Oružanim snagama BiH po hitnom postupku te će ga izasalnici razmatrati u redovnoj proceduri.

Kopirati
Drag cursor here to close