Predstavnički dom

Usvojene izmjene Zakona o pomilovanju

Vijesti / Flash | 27. 10. 2015. u 15:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon pojedinačnih glasanja, koje je tražio Klub zastupnika SDP-a, izmjene ovog Zakona su usvojene sa 55 glasova za, 4 suzdržana i 29 protiv.

Federalni ministar pravde Mato Jozić kazao je da je donošenjem izmjena ovog zakona omogućena provedba presude Ustavnog suda FBiH iz listopada 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta (u člancima 2. i 3.) nije suglasan Ustavu FBiH.

''Ovi članovi odnose se na nadležnost predsjednika FBiH kako za određena kaznena djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje te na davanje pomilovanja osobama koje su ga već bile dobile po ranije izrečenoj kazni'', istakao je Jozić.

Zastupnici nisu podržali amandman zastupnika SDP-a Damira Mašića kojim bi osuđeni za još četiri kaznena djela bili izuzeti od mogućnosti pomilovanja, a to su osuđeni za pedofiliju, silovanje, terorizam i promet drogama.

Usvojenim zaključkom, rečeno je da će Zastupnički dom prilikom narednih izmjena Zakona o pomilovanju uzeti u obzir amandmane opozicije.

Podsjećamo, Ustavni sud FBiH donio je 8. listopada 2013. godine odluku, kojom je utvrđeno da član 2. Zakona o pomilovanju u dijelu koji glasi: ''Prije donošenja odluke, predsjednik će obaviti konzultacije sa zamjenicima predsjednika FBiH'' i član 3. u dijelu koji glasi: ''niti za osobe koje su ranije dobile pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora'', nisu u saglasnosti sa Ustavom FBiH.

S obzirom na to da je članom 2. Zakona o pomilovanju, predsjednik FBiH obavezan izvršiti konzultacije sa zamjenicima predsjednika, Ustavni sud je utvrdio da ova odredba nije u suglasnosti sa ustavnim odredbama, jer je prema njima u isključivoj nadležnosti predsjednika Federacije da donosi odluku o pomilovanju, te se zakonskim odredbama njegovo pravo ne može ograničiti.

Kada je u pitanju osporeni član 3. Zakona, koji regulira da se pomilovanje ne može dati osobama koja su ranije dobila pomilovanje po izrečenoj i izdržanoj kazni, Ustavni sud FBiH smatra da ista odredba proširuje krug osoba koja ne mogu dobiti pomilovanje, a što nije u suglasnosti sa članom IV.B.3.7. a) (VI) Ustava FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close