Terorizam

Valls: Džihadizam u Libiji predstavlja direktnu prijetnju Europi

Vijesti / Flash | 22. 02. 2015. u 08:13 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Teroristički džihadizam predstavlja "direktnu prijetnju" za sigurnost u Europi", ocijenio je francuski premijer Manuel Valls na kongresu socijaldemokrata u Madridu.

"Htio bih navesti pitanje Libije i direktne prijetnje koju za našu sigurnost predstavlja stvaranje pred našim očima i nedaleko od naših granica novog uporišta za teroristički džihadizam", izjavio je on i dodao na ovom skupu koji se održava iza zatvorenih vrata da je neophodno uložiti "napore za obranu".

Manuel Valls je jedan od četiri premijera na ovom skupu četrdesetak europskih socijaldemokratskih lidera koji ima za cilj da odredi u subotu zajednički stav o tri ključna pitanja za evropsko javno mnijenje: terorizmu, vanjskoj politici i zapošljavanju.

Šef vlade je spomenuo oko 3.000 osoba koje privlače pažnju službi u Francuskoj zbog njihove potencijalne radikalizacije i insistirao na analizi ove situacije zbog izbijanja "islamskog fašizma", kombinacije "totalitarizma" i "islamističkog fanatizma".

"Radikalni islamizam nam je objavio rat", kazao je on.

Europska unija ima između 3.000 i 5.000 svojih državljana koji su se pridružili džihadističkim pokretima u Siriji i Iraku, od kojih se 30 posto vratilo.

Šengenski prostor podrazumijeva područje 26 europskih zemalja koje su ukinule kontrolu na svojim granicama.

Kopirati
Drag cursor here to close