Dok oni odluče...

Očekuje se prelet srpskih helikoptera; Vulin: "Pustite helikoptere, nisam ja u njima"

Nenad Nešić kazao je kako se prelet srpskih helikoptera, koji će pomoći u gašenju požara u Nacionalnom parku Sutjeska kod Tjentišta, očekuje večeras.
Vijesti / Flash | 12. 08. 2024. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uskoro će biti održana hitna sjednica Vijeća ministara BiH s jednom točkom dnevnog reda, a to je davanje suglasnosti za traženje pomoći Hrvatske, Srbije i Crne Gore u gašenju požara na prostoru BiH.

Naime, kako je za N1 potvrdio ministar Nenad Nešić, odluka će biti odobrena, a prelet helikoptera iz Srbije "Camalt" se očekuje večeras.

Nepristupačan teren

Inače, uposlenici Nacionalnog parka Sutjeska izjavili su ranije kako su zabrinuti zbog požara koji je zahvatio Zelengoru. Iako su angažirani helikopteri visoke temperature i vjetar otežava situaciju. Vršilac dužnosti ravnatelja NP Sutjeska, Zoran Čančar, kaže da je teren nepristupačan i da to stvara velike teškoće u gašenju.

"Teren je nepristupačan, ljudi ne mogu doći. Pokušali smo transportirati ljude u samo žarište požara i oni su bili tu koliko su mogli, ali jednostavno zbog sigurnosnih razloga morali su se povući. Požar izmiče u nekim dijelovima, u nekim je lokaliziran, presječen, ali gdje je borova šuma vrlo je teško zaustaviti. Pojavi se negdje podzemni požar, a gdje se visoki pojavi to je još gore".

Također, članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je pismo ministru vanjskih poslova i ministru obrane u Vijeću ministara Elmedinu Konakoviću i Zukanu Helezu sa zahtjevom da hitno i bez odgađanja odobre dolazak helikoptera iz Srbije koji već danima čekaju odobrenje, kako bi pomogli u gašenju požara u reonu Nacionalnog parka "Sutjeska".

Vulin: Pustite helikoptere

"I pored angažiranja svih raspoloživih resursa Republike Srpske i BiH, požar u Nacionalnom parku 'Sutjeska' i dalje bukti, a aktivirali su se i novi na području Hercegovine. Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklijevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posljedica", ukazala je Cvijanović.

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je ministrima odbrane i inostranih poslova u Vijeću ministara BiH Zukanu Helezu i Elmedinu Konakoviću da puste helikoptere iz Srbije da ugase požar na Tjentištu, jer "on nije u njima".

  / 

"Gori Tjentište. Prelijepa stoljetna šuma i raskošan životinjski svet u opasnosti su da zauvijek nestanu. Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac zatražio je pomoć u vidu vatrogasnih helikoptera iz Srbije, a dolazak pomoći su spriječili Helez i Konaković", naveo je Vulin u reagiranju.

On je naglasio da sada, umjesto 18 helikoptera Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Srbije, Tjentište gasi jedan helikopter Oružanih snaga BiH.

"Tužno je što o životu velike prirode odlučuju dva mala čovjeka. Helez, Konaković slobodno pustite helikoptere, nisam ja u njima", naveo je Vulin.

Kopirati
Drag cursor here to close