Predavanje na Filozofskom

Veleposlanik Norveške u Mostaru: Što je NATO za BiH?

O članstvu Norveške u NATO-u te mogućnostima koji ovaj savez nudi za BiH bilo je govora na današnjem predavanju koje je u Mostaru održao veleposlanik Norveške u Bosni i Hercegovini.
Vijesti / Flash | 07. 06. 2024. u 12:24 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O članstvu Norveške u NATO-u te mogućnostima koji ovaj savez nudi za BiH bilo je govora na današnjem predavanju koje je u petak 7. lipnja na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održao veleposlanik Norveške u Bosni i Hercegovini Nj. E. Olav Reinertsen.

''Oduševljen sam što imam priliku biti ovdje s vašim studentima i razgovarati, ovo je najdraži dio mog posla kao veleposlanika, druženje sa studentima. Danas ćemo razgovarati o NATO-u. Uloga NATO-a u mojoj zemlji, uloga NATO-a po pitanju sigurnosti u mojoj zemlji, a isto tako i neke zamisli zašto mislim da je NATO dobar za BiH i zašto mislimo da vaša zemlja pripada u jednu takvu Sjevernoatlantsku strukturu'', rekao je uoči samog predavanja veleposlanik Reinertsen.

Naveo je kako je za njegovu zemlju NATO jedan stup za međunarodnu sigurnosnu politiku, obzirom da je Norveška bila i jedna od zemalja u odboru za osnivanje 1949. godine.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Norveške u Mostaru

''NATO je najvažniji za našu sigurnost ali i za ekonomski prosperitet. Što se tiče BiH, sada se nalazimo u jednom trenutku koji je bez presedana. Trenutno je na snazi ruska agresija koja je potpuno neosnovana na demokratsku i slobodnu Ukrajinu. To je dovelo do potpune promjene na geopolitičku sliku u cijelom svijetu'', poručio je.

Naveo je kako je ono što je karakteristično za Norvešku jeste to da je uvijek jedan izbalansiran pristup, te da oni smatraju BiH ravnopravnim partnerom.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Norveške u Mostaru

''Nismo ovdje da vam govorimo što treba da radite, nismo ovdje da vam držimo lekcije. Vjerujemo da BiH treba da postane članica, no to ovisi o demokratski izabranim predstavnicima koji će odlučiti koji je to put koji će BiH uzeti. Hoće li to biti prema Europskoj uniji ili NATO-u. Trenutno smo u situaciji kad imamo suradnju sa NATO-om u BiH, provode se reforme i mislim da ono što se tiče samog članstva to ovisi o građanima i izabranim predstavnicima ove zemlje da odluče'', naveo je veleposlanik Reinertsen.

Prije predavanja veleposlanik Nj. E. Olav Reinertsen susreo se s upravom Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, dekanom prof. dr. sc. Draženom Barbarićem i prodekanima.

Foto: Bljesak.info / Veleposlanik Norveške u Mostaru

Predavanje je dio ciklusa Tour d'horizon koji obuhvaća predavanja i posjete veleposlanika na Filozofskom fakultetu SUM-a.

 

Kopirati
Drag cursor here to close