Crveni trg

Velika smotra: Rusija obilježila godišnjicu Oktobarske revolucije

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 17:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Desetak tisuća ljudi sudjelovalo je u subotu u povorci koja je na poziv ruske Komunističke partije prošetala središtem Moskve u prigodi 98. obljetnice Oktobarske revolucije iz 1917., priopćili su organizatori.

Sudionici povorke koja se s Puškinova trga uputila na Kazališni trg, gdje je postavljena bista Karla Marxa, nedaleko od Kremlja, nosili su crvene zastave s Lenjinovim likom i transparente na kojima su bili istaknuti slogani “Za socijalnu pravednost!”, “Za život dostojan tog imena!”, izvijestio je AFP, prenijela je Hina.

''Živio radni narod! Živio pobjednički narod!'', izviknuo je pred okupljenima predsjednik KP-a Genadij Zjuganov.

Povorka je krenula nekoliko minuta nakon završetka velike vojne smotre na Crvenome trgu organizirane u sjećanje na povijesnu smotru 7. studenog 1941. čiji su sudionici došli ravno s bojišnice, nekoliko desetaka kilometara od Moskve, iz borbe s nacističkim snagama.

U vojnoj smotri je sudjelovalo više od 6000 ljudi, među njima konjanici, pješaci i ratni veterani te pedesetak oklopnih vozila iz tog doba, izvijestila je moskovska gradska uprava.

 

''Divljenje koje osjećamo prema pobjednicima tog najokrutnijeg rata u povijesti čovječanstva uvijek će živjeti u našim srcima'', istaknuo je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Vojne smotre na Crvenom trgu održavaju se svake godine od 2003. u znak sjećanja na smotru od 7. studenog 1941.

Ovaj dan koji mnogi Rusi, žaleći za Sovjetskim Savezom, slave kao Dan velike revolucije, neradni je dan u Bjelorusiji i u Kirgistanu, nekadašnjim sovjetskim republikama.

Kopirati
Drag cursor here to close