unaprijeđenje odnosa

Veze Srbije i RS-a nisu smetnja suradnji Beograda i Sarajeva

Vijesti / Flash | 09. 09. 2015. u 15:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebne i paralelne veze koje Srbija ima s Republikom Srpskom nisu smetnja za suradnju Sarajeva i Beograda, već put kojim se mogu unaprijediti odnosi između naše dvije zemlje, izjavio je u srijedu novoimenovani veleposlanik Bosne i Hercegovine u Beogradu Lazar Mirkić prilikom predaje akreditivnih pisma srbijanskom predsjedniku Tomislavu Nikoliću.

Mirkić naglašava kako je za BiH izuzetno važan principijelni stav o poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, kao i da BiH pitanje Kosova i Metohije smatra unutarnjim pitanjem Srbije.

Podsjetio je da BiH nije priznala neovisnost Kosova, naglasivši kako BiH podržava bruxelleski dijalog pod okriljem EU i da će pozdraviti svaki postignuti dogovor, prenosi Tanjug.

Novoimenovani bh. veleposlanik u Srbiji smatra kako razmjena posjeta najviših dužnosnika Srbije i BiH treba biti nastavljena te ocijenio "da će posjeta predsjednika Nikolića Sarajevu biti snažna poruka svima da imamo iste ciljeve za budućnost naših naroda".

Dodao je kako će predstojeća zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i srbijanske Vlade biti prilika da se napravi presjek bilateralnih odnosa između dvije zemlje, kao i da se ispitaju nove mogućnosti suradnje i ucrta pravac budućih zajedničkih aktivnosti.

Podsjetivši da je Srbija među najvećim investitorima u BiH i njen značajan vanjskotrgovinski partner, Mirkić je izrazio uvjerenje da će dvije zemlje zajedničkim radom unaprijediti ekonomsku suradnju.

Srbijanski predsjednik je poručio da će "Srbija nastaviti snažno podržavati sve aktivnosti koje doprinose prevazilaženju razlika i problema do kojih je došlo u zajedničkoj povijesti naših država i naroda".

"Naše aktivnosti bit će usmjerene k jačanju dijaloga, izgradnji razumijevanja i stvaranju opće klime povjerenja u kojoj će se u interesu građana rješavati sva otvorena pitanja", istaknuo je Nikolić.

Dodao je kako suradnja dvije zemlje, nakon katastrofalnih poplava prošle godine i zajedničko djelovanje tijekom pripreme Donatorske konferencije, pokazuje da se samo u zajedništvu i dobrosusjedskoj suradnji mogu nadilaziti problemi, postizati dobri rezultati i stvarati uvjeti za bolju budućnost dvije zemlje i njenih naroda.

Stav Srbije je da su temelj svake dobre i uspješne vanjske politike, kvalitetni i svestrani dobrosusjedski odnosi, zasnovani na međusobnom razumijevanju i uvažavanju, zaključio je srbijanski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close