#Fadileoprosti

Vi kažete: Novalić bi trebao podnijeti ostavku

Vijesti / Flash | 25. 01. 2016. u 10:59 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, trebao bi podnijeti ostavku zbog neprimjerenih izjava o rasipnosti građana. Smatra to većina onih koji su sudjelovali u anketi portala Bljesak.info.

Naime, od 1.275 čitatelja, koji su do trenutka pisanja teksta sudjelovali u anketi, njih 85 posto smatra kako bi Novalić trebao napustiti premijersku fotelju. Ostatak smatra da izjave o rastrošnosti, koje su pokrenule lavinu kritika na društvenim mrežama, nisu toliko skandal za ostavke.

Podsjećamo, nakon izjava da je po njegovo analizi kupovine iz tržnih centara zaključio da građani troše na nepotrebne stvari i rasipaju se, pokrenuta je kampanja na društvenim mrežama gdje se ismijavaju njegove izjave. Zahvaljujući tome, vijest o premijerovoj poruci obišla je i svijet.

Inače, nije Novalić prvi koji je udario po građanima na ovakav način. Javnosti je zaparalo uši kada je 2008. godine Vinko Zorić, tadašnji zastupnik HDZ-a 1990 tijekom rasprave u državnom parlamentu o plaćama zastupnika građane nazvao šušama.

''Prije se nije znalo kolike su plaće zastupnika, a sada svaka šuša na ulici priča o plaćama zastupnika. Tražili smo demokraciju, pa eto, imamo je'', rekao je Zorić, koji je tada primao plaću od 2.100 KM.

Državna televizija tada je pobrojala i njegove dodatne naknade koje je imao kao zastupnik, a građani koji su upitani za mišljenje skoro su bili jednoglasni: Zorić bi se trebao ispričati, a neki su tražili i ostavku. Ni jedno ni drugo nije se dogodilo.

U kolovozu 2012. godine svojoj izjavom počastio je tadašnji ministar trgovine u Vladi Federacije BiH Milorad Bahilj komentirajući poskupljenja namirnica pred kamerama, uz smijeh poručio građanima: Nemojte jesti.

Bahilja je pak zadesila sudbina osumnjičenika za gospodarski kriminal. S druge strane, građani zasigurno imaju dojam da godinama visoki dužnosnici u ovoj zemlji vrijeđanju njihovu inteligenciju. Malo koji političar se može pohvaliti kulturom javnog govora i poštivanja građana, odnosno onih koji su mu glasovima osigurali da bude to što jest i porezima da za to bude i plaćen.

Kopirati
Drag cursor here to close