I ovo je BiH

VIDEO | 20 godina bez struje

Vijesti / Flash | 07. 03. 2016. u 07:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povratnici u četiri sela na rubu Glamočkog polja podno planine Cincar nakon potpisivanja sporazuma o realizaciji projekta kojim bi se konačno, nakon gotovo dva desetljeća mraka, uvela električna energija u njihove domove, struju očekuju do jeseni. Općinske vlasti manje su optimistične i kažu da je to nemoguće izvesti, jer nema dovoljno novca, objavila je Federalna televizija.

Do rata je u Glamoču živjelo 13.000 stanovnika, sada ih je oko 4.000, premda ni to nije siguran podatak, budući da je znatan broj povratnika, što zbog nedostatka posla, struje ili neobnovljenih kuća, i po drugi put napustio svoje ognjište. Tako je i u selu Dragnić, podno planine Cincar, u kojemu, unatoč obnovljenim kućama, zbog nedostatka električne energije žive tek dvije obitelji, a prije rata ih je bilo 26.

"Bilo je ovo puno selo. Autobus je dolazio dva puta dnevno, đaci su išli u školu. Normalno se živjelo, bilo je baš veselo i živo, a sada - tajac, nigdje nikoga, samo preko ljeta dođu nam komšije u posjetu i to je to", kaže za FTV 60-godišnji Remzija Velagić iz Dragnića.

Budući da nakon bratove smrti sam skrbi o 94-godišnjoj majci Fizi, Remzija je bio prisiljen rasprodati blago. Uz jednu kravicu i unatoč svim nedaćama, ustrajni su u povratku i nadaju se boljem.

"Bude mrak, samoća, nema komšija, sve je otišlo po tuđem svitu, al' dobro, bit će dobro, uzdamo se da ćemo dobiti svjetlo, tako su kazali", priča Fiza.

Kazali, potpisali i Glamoču namijenili 38.000 KM. A da bi struja došla do Dragnića i tri susjedna sela treba izgraditi 12 kilometara visokonaponske, te tri niskonaponske mreže s pripadajućim trafostanicama.

''Sve to ukupno košta oko milijun maraka. Trideset naprema milijun - ne treba biti veliki matematičar, to je nemoguća misija. Ono što daje nadu jest potpisivanje projekta od strane Elektroprivrede'', ističe glamočki načelnik Radovan Marković.

Uz primjedbu kako se sredstva iz 2012. tek sad aktiviraju, i to za projekt koji će se realizirati u 2017., u Općini ističu i to da, uz dobru volju i potpise kojima Elektroprivreda potvrđuje svoje sudjelovanje u projektu, nisu definirani ni iznosi, a ni opseg njihovog sudjelovanja.

A na drugom kraju Glamočkog polja bez struje su još četiri sela.

Kopirati
Drag cursor here to close