Obruč

VIDEO | Turisti bježe: Četiri provjere od Neuma do Mostara

Vijesti / Flash | 13. 04. 2017. u 07:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Smještajni kapaciteti nekih neumskih hotela već su popunjeni, iako sezona tek počinje, objavila je Federalna televizija. Za plažu je još rano, pa se mnogi gosti zapute na jednodnevne izlete ka Mostaru. I tu, objašnjavaju uposleni u turizmu, počinju problemi, jer do Mostara moraju preći četiri granična prijelaza.

"Četiri puta vam se treba skenirati putovnica. Ako imate autobus s 50 turista, puta četiri skeniranja – to je po 5-6 sati zadržavanja na granicama. Gosti se vrate u hotel isfrustirani i naravno da više ne žele dolaziti", kaže Davor Krešić, predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neuma.

Zbog novih se pravila na granicama Europske unije višim instancama bh. vlasti obratio neumski načelnik Živko Matuško. Moli ih da povedu računa o normalnom odvijanju života u Neumu, jer je, kako kaže, problem tranzitnog prometa kroz Neum vidljiv još od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

No, dva dana službenih poziva, poruka i posredovanja nije bilo dovoljno da načelnik Neuma stane pred kameru FTV-a. U Općinskom vijeću, opet, kažu da oni sami inicijativu nisu razmatrali. Potekla je, napominju, od načelnika, pa je ne žele ni komentirati.

Načelnik kao jedno od rješenja predlaže otvaranje malograničnih prijelaza s Hrvatskom za lokalno stanovništvo. Drugi opet podsjećaju da, zbog njegovog geografskog položaja, za Neum koji živi od turizma to neće mnogo značiti.

"Neum nije standardna priča. Neum je jedino mjesto koje EU razdvaja na dva dijela i tu, jednostavno, treba naći neki kompromis", smatra Krešić.

Koliko će sluha za probleme jedinog bh. grada na moru imati vlasti, upitno je, jer je i cesta do unutrašnjosti zemlje, kojom bi se granice izbjegle, i dalje samo obećanje. No Neumljani – i oni s kojima smo razgovarali, a i načelnik kažu – ako nas ne poslušaju, slijede rigoroznije mjere - blokade.

Kopirati
Drag cursor here to close