Čović

VIDEO | Želimo četiri federalne jedinice

Vijesti / Flash | 08. 09. 2016. u 07:36 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Želimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerirati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto. To sve sada imamo i moramo promijeniti'', rekao je za TV1 hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Istaknuo je kako se njegov prijedlog zna već deset godina i da ga je obrazlagao na stotine adresa u svijetu i u BiH.

''Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena - imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta deset županija. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet s inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopće napraviti etnički čistu strukturu kao takvu'', rekao je Čović i dodao da cilj nije bilo kakva podjela nego izgradnja funkcionalne države.

Dodao je kako će prijedlog SDA i HDZ BiH iz 2013. godine o preferencijalnom modelu izbora za Predsjedništvo BIH, kojim se sprječavalo da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja, na kraju biti rješenje presude "Sejdić - Finci".

''To su virtualne izborne jedinice, koje bi jedan dan bile u mogućnosti upravo da zaštite pretjerano prebacivanje uticaja nekih struktura, s ciljem da naprave strukturu Predsjedništva BiH kako nekome odgovara. Mislim da rješenje već postoji kao takvo, ali mi smo često jako blizu nekih rješenja, a onda nam nedostaje vrlo malo da bi imali snage donijeti odluku'', rekao je.

Čović je govorio i o referendumu u Srpskoj rekavši kako se 26. rujna više o njemu neće ni govoriti ali i o namjernim blokadama istaknuvši kao primjer da se u Hercegovini, kada je u pitanju putna infrastruktura, napravilo samo ono što se moralo radi prijelaza Bijača. 

Kopirati
Drag cursor here to close