Uzdaju se u donacije

Ministarstvo sigurnosti o Amber Alert sustavu: Nema novca

Ministarstvo sigurnosti u 2024. godini nema planiranih proračunskih sredstava za ove namjene te kako je intencija da se za nabavu opreme iznađu donatorska sredstva.
Vijesti / Flash | 04. 07. 2024. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 54. sjednici u Mostaru utvrdilo je Prijedlog odgovora Ministarstva sigurnosti BiH na zastupničku inicijativu Predraga Kojovića, Sabine Ćudić i Aide Baručije, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, o uvođenju Amber Alert sustava u BiH.

Ministarstvo sigurnosti u Prijedlogu odgovora, koji je na današnjoj sjednici podržalo Vijeće ministara BiH, ističe da bi ovakvi sustavi imali višestruku korist za sigurnost djece, u slučaju nestanka maloljetne osobe na teritoriju BiH.

Dodaje se kako Ministarstvo sigurnosti u 2024. godini nema planiranih proračunskih sredstava za ove namjene te kako je intencija da se za nabavu opreme iznađu donatorska sredstva.

U Prijedlogu odgovora se, među ostalim, ističe kako je za provedbu ovih aktivnosti potrebno uključenje i suglasnost svih razina vlasti, prvenstveno ministarstava unutarnjih poslova te da Ministarstvo sigurnosti nastavlja koordinirati aktivnosti u ovom području. 

Podsjetimo, cijela priča u Bosni i Hercegovini pokrenula se s nestankom djevojčice Danke u Srbiji.

"Izgleda da se, nažalost, ovo u Srbiji moralo dogoditi kako bi se stvari kod nas pomakle s mrtve točke", kazao je tada za Bljesak.info Saša Petrović šef odsjeka za borbu protiv cyber kriminala Federalne uprave policije (FUP) komentirajući nepostojanje sustava "Amber alert" u BiH.

Policija u Srbiji je to po prvi put aktivirala sustav "Amber alert" (Pronađi me), kojim se javnost hitno obavještava o nestanku djeteta.

U toj objavi koju dobiju građani putem SMS, MMS ili drugih poruka na telefonima stoje detalji kojima se opisuje izgled nestale osobe kao i svi drugi detalji koji bi građanima pomogli pri identificiranju nestale osobe kao i kontakt službe kojoj mogu javiti nove informacije.

"Taj sustav već postoji u Republici Hrvatskoj i Srbiji, a kod nas bi se trebao implementirati u idućih šest mjeseci", istaknuo je tada Petrović za Bljesak.info.

Inače ovaj sustav je u svijetu pokrenut nestankom djevojčice Amber Hagerman, po kojoj je i dobio ime.

Kopirati
Drag cursor here to close