izmjene zakona

Visoke zatvorske kazne za prisiljavanje na spolni snošaj i financiranje terorizma

Vijesti / Flash | 23. 02. 2016. u 17:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta odobrili su većinom glasova na današnjoj sjednici predložene izmjene i dopune Kaznenog zakona FBiH te Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Tekstovi ne mogu stupiti na snagu dok ih ne prihvati i Dom naroda.

Izmjenama Kaznenog zakona, Federalna vlada je između ostalog predložila zatvorske kazne od jedne do 15 godina počiniteljima kaznenog djela navođenje na prostituciju.

Kao temeljni razlog za izmjene i dopune sadašnjeg zakona, Vlada je navela unapređenje teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja.

''Naime, analizom statističkih pokazatelja zaključeno je da je u evidentnom porastu broj kaznenih djela motiviranih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Te pojave nužno je suzbiti jasnim zakonskim opredjeljenjem kako bi i u preventivnom i represivnom smislu bila ostvarena funkcija kaznenog zakonodavstva. Stoga je opredjeljenje Prijedloga zakona suzbijanje društveno opasnih ponašanja kao što su kaznena djela počinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju te trgovina ljudima'', navedeno je iz Vlade.

Prijedlogom izmjena i dopuna sadašnjeg zakona je za kazneno djelo organizirane trgovine ljudima zaprijećena kazna zatvora od najmanje deset godina, a zatvorske kazne do 12 godina propisane su za pranje novca.

Visoke zatvorske kazne propisane su za prisiljavanje na spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju te za financiranje terorizma.

Članom 8. novog zakonskog prijedloga je definicija kaznenog djela financiranja terorističkih aktivnosti usuglašena s međunarodnim standardima, čime je ispunjena jedna obaveza Bosne i Hercegovine u usuglašavanju kaznenog zakonodavstva, navedeno je iz Vlade.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH Vlada je utvrdila početkom veljače i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

U hitnu parlamentarnu proceduru je uputila i drugi danas odobreni akt - Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala.

Izmjenama tog zakona je Vlada predložila pomjeranje roka za njegovu operativnu primjenu do 1. srpnja iduće godine jer još nisu osigurani svi materijalni, tehnički i infrastrukturni kapaciteti za propisanu uspostavu posebnih odjela u Vrhovnom sudu FBiH i Tužiteljstvu koji bi se bavili istragom i procesuiranjem kaznenih djela što ih tretira ova antikoruptivna legislativa.

Kopirati
Drag cursor here to close