Podrška i ulaganje u Oružane snage BiH

Visoko izaslanstvo UK posjetilo Ministarstvo obrane BiH: Nastavak vojne podrške

Visoko izaslanstvo UK posjetila je Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH kako bi razgovarali o nastavku ulaganja i podrške u sigurnosne i obrambene kapacitete BiH.
Vijesti / Flash | 09. 07. 2024. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / BiH i UK jačaju vojne odnose: Izaslanstvo UK posjetila Ministarstvo obrane BiH

Izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, koju je predvodio zamjenik ministra obrane za politiku i planove Slaven Galić, sastala se 9. srpnja 2024. godine u Domu Oružanih snaga BiH sa visokim izaslanstvom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini predvođenu vojnim predstavnikom Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u generalpukovnikom Ianom Caveom.

Sastanku su, između ostalih, prisustvovali zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH generalbojnik Mirsad Ahmić, veleposlanik UK u BiH Nj.E. Julian Reilly i vojni ataše UK u BiH pukovnik Edward Taylor.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim procesima obrambenog sustava te nivou podrške i suradnje koju MO i OS BiH ostvaruju sa UK kao i sa Veleposlanstvom UK u BiH. Istaknuto je da BiH ima izuzetno razvijene bilateralne vojne odnose sa UK te da je po intenzitetu vojne suradnje UK jedna od zemalja sa kojima BiH najviše surađuje.

Na početku sastanka, zamjenik ministra obrane Galić zahvalio se izaslanstvu UK na posjeti, i rekao:  ''Cijenimo ono što je vaša država uradila i vaši vojnici tijekom ratnih dešavanja u BiH, tijekom misije SFOR-a, a ta podrška se nastavila i danas. Vrlo nam je važna kako vojna tako i politička pomoć vaše zemlje koja radi na stabilizaciji odnosa u našoj zemlji. Cijenimo i što imate interes da podržavate BiH na putu euroatlantskih integracija i nadam se nastavku te podrške.''

Galić je ukazao i na veliki spektar aktivnosti u kojim se ogleda podrška Oružanim snagama BiH, a između ostalog tiče se ulaganja u infrastrukturu na vojnim lokacijama te školovanja i obuke pripadnika OS BiH. Istaknuo da će MO i OS BiH i dalje nastaviti raditi na podizanju spremnosti bataljunske borbene grupe lake pješadije, a isto tako i deminerske jedinice ''kako bi bili relevantan partner članicama NATO-a u međunarodnim operacijama'', poručio je Galić.

Vojni predstavnik UK u NATO-u general Cave istakao je posvećenost UK sigurnosti i stabilnosti u regiji, a posebno u BiH. Iskazao je interes na koji način UK može i dalje nastaviti pružati podršku BiH, posebno iz perspektive euroatlantskih i europskih integracija te bilateralnih vojnih odnosa dviju zemalja, te u tom pogledu iskazao opredijeljenost daljnje podrške.  

Zamjenik ministra Goganović istaknuo je da je današnja posjeta izaslanstva UK signal interesa za trenutnu situaciju u BiH. Pohvalio je suradnju MO i OS BiH sa EUFOR-om i NATO Stožerom Sarajevo i naglasio da u BiH nema većih sigurnosnih izazova. Ukazao je na važnost dobre suradnje s partnerima i susjedima, te sudjelovanja Oružanih snaga BiH u UN-ovim mirovnim misijama u svijetu, kojima, kako je rekao, ''BiH šalje jasnu poruku da je trajno opredijeljena za mir.''

Gostima se obratio i general Ahmić koji je ukazao na ključne prioritete rada u Oružanim snagama BiH sa fokusom na obučenost i osposobljenost pripadnika OS BiH, novačenje i zadržavanje u službi, poboljšanje smještajnih kapaciteta te uvjeta života i rada pripadnika OS BiH. U tom pogledu iskazao je zahvalnost UK i Veleposlanstvu UK u BiH koji pružaju značajnu podršku u svim procesima koje provode Oružane snage BiH.

''Oružane snage BiH za nas su vrlo važne jer demonstriraju način na koji se može zajedno raditi i zato ćemo nastaviti ulagati u Oružane snage BiH. Naša podrška izgradnji obrambenih kapaciteta i reformskim procesima će se nastaviti. Što više BiH bude integrirana u NATO i EU to će vam više pomoći da izgradite bolje unutrašnje odnose i odnose sa susjedima“, poručio je, između ostalog,  veleposlanik Reilly tijekom susreta dviju izaslanstava.

Kopirati
Drag cursor here to close