Sjednica

Vlada Federacije: Policija Srpske nije smjela pretresti Klix

Vijesti / Flash | 04. 02. 2015. u 13:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH prihvatila je izvještaj Federalnog ministarstva pravde i Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova o pretresu i privremenom oduzimanju informatičkih predmeta i telekomunikacijske opreme u prostorijama InterSofta d.o.o., vlasnika i osnivača informativnog internet portala Klix.ba.

Vlada je zaključila kako je u državi pravo na slobodu izražavanja, uključujući pravo na zaštitu izvora informacija novinara, osigurano na razini ustavnih odredbi, važećih zakonskih propisa, kao i uspostavljenih standarda Europskog suda za ljudska prava kojih se moraju pridržavati sve nadležne institucije javne vlasti u obavljanju poslova iz vlastite nadležnosti.

''Bilo kakvi represivni postupci prema medijima i novinarima u BiH moraju imati jasnu zakonsku osnovu i utemeljenost u međunarodnim standardima koji postoje u ovoj oblasti'', priopćeno je nakon sjednice Vlade.

"Provođenje postupka za izdavanje i izvršenje naredbe za pretres poslovnih prostorija InterSofta, vlasnika i osnivača informativnog internet portala Klix.ba, bilo je očigledno nezakonito i suprotno ovim standardima zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, što je konstatirano i pravosnažnom sudskom odlukom, tj. rješenjem Općinskog suda u Sarajevu", zaključak je Vlade FBiH.

U segmentu ostvarivanja službene suradnje između nadležnih policijskih i tužiteljskih organa u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u ovom predmetu, postoji nekoliko spornih činjenica i okolnosti, zaključak je Vlade, među kojima se posebno ističe činjenica da su policijski službenici MUP-a RS-a aktivno sudjelovali u provođenju radnje dokazivanja, odnosno pretresa poslovnih prostorija InterSofta u Sarajevu, iako su Zakonom isključivo bili ovlašteni da prisustvuju provođenju ove službene radnje.

"Postupanje policijskih službenika MUP-a KS u ovom predmetu bi se moglo okarakterizirati kao pasivno i površno, posebno u situacijama kada su policijski službenici MUP-a RS-a aktivno poduzimali službene radnje na licu mjesta, iako je jedini stvarno i mjesno nadležni organ za takvo postupanje bio MUP KS", navodi Vlada FBiH.

U zaključcima je navedeno da "teza kako je cjelokupni postupak u ovom slučaju pokrenut, između ostalog, s ciljem utvrđivanja autentičnosti sporne snimke na kojem je, navodno, neovlašteno snimljena i premijerka RS-a, također ne stoji, jer se sporna snimka mogla vještačiti i u formi u kojoj je objavljena".

"S obzirom na to da je ovakvim postupanjem na vrlo ozbiljan način prekršeno jedno od temeljnih ustavnih prava i sloboda koje novinari uživaju u državi BiH, bilo bi opravdano očekivati da u segmentu postupanja pravosudnih organa Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH poduzme potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja eventualne disciplinske odgovornosti nositelja pravosudnih dužnosti koji su postupali u ovom predmetu", navodi se u zaključcima.

Dodaje se kako je u domeni izvršenja sudske naredbe prekršen Zakon o pravnoj pomoći i službenoj suradnji u kaznenim stvarima između FBiH, RS i Brčko Distrika BiH, jer su policijski službenici MUP-a RS-a neovlašteno poduzimali radnje pretresanja i privremenog oduzimanja predmeta na području gdje je MUP KS jedini mjesno i stvarno nadležni policijski organ.

Stoga, Vlada FBiH zaključuje kako bi bilo opravdano očekivati da nadležna tijela Skupštine Kantona Sarajevo provedu potrebni nadzor u cilju utvrđivanja odgovornosti ovlaštenih osoba koje su postupale u ovom predmetu.

Kopirati
Drag cursor here to close