Sjednica

Vlada HNŽ ukinula koncesiju za MHE Buna

Male hidroelektrane "Buna 1", "Buna 2" na Bunskim kanalima krajem 2022. godine brisane su iz Prostornog plana Grada Mostara.
Vijesti / Flash | 10. 07. 2024. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko neretvanske županije na današnjoj sjednici je usvojila Odluku o prestanku koncesijskog odnosa utvrđenog Ugovorom o koncesiji za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini-hidroelektrane na području Bune.

Nakon gotovo deset godina borbe ekološke udruge ostvarile su svoj cilj, na ovom mjestu neće doći do izgradnje dviju mini hidroelektrana. 

Male hidroelektrane "Buna 1", "Buna 2" na Bunskim kanalima krajem 2022. godine brisane su i iz Prostornog plana Grada Mostara, a sada je i Vlada HNŽ usvojila Odluku o prestanku koncesijskog odnosa.

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014. godine, borila su se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, svjetski aktivisti, čak i pojedini političari. Svoju borbu napokon su izgleda priveli kraju.

U višegodišnjoj borbi su se mještanima Bune i aktivistima pridružili i brojni mostarski vijećnici koji su pomogli da se Bunski kanali izbrišu iz Prostornog plana. 

Na mjestu ušća Bune u Neretvu, fluvijalnim procesima nastao je prirodni fenomen karakterističan samo za ovaj dio Bosne i Hercegovine, prepoznatljiv po sedrenim vodopadima, kojima se Buna spaja sa Neretvom. Na tom dijelu se cijela rijeka Neretva ulijeva u kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara.

Ovaj fenomen se može samo vidjeti u ljetnom periodu odnosno, kada je ekstremno mali vodostaj rijeke Neretve tj. kada je dovedena na biološki minimum regulacijama brana.

Pored atraktivnog izgleda, iznimnog naučnog značaja i istraživačkog potencijala za različite oblasti, Bunski kanali iz godine u godinu postaju značajan prirodni turistički potencijal, te predstavljaju destinaciju vrijednu posjete.

Kopirati
Drag cursor here to close