pozitivan napor

Vlada SBŽ-a o vraćanju zgrade Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Vijesti / Flash | 09. 02. 2015. u 17:01 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) razmatrala je danas zaključak Federalne vlade kojim se predlaže kreditno zaduženje za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku, a što bi omogućilo vraćanje zgrade Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Federalna vlada predložila je da, zajedno s Vladom SBŽ i Općinom Travnik, sudjeluje u zaduženju u iznosu od 7.200.000 KM za izgradnju srednjoškolskog centra u Travniku, u koji bi bile izmještene škole koje su smještene u zgradi koja pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Omjer vraćanja kredita bit će određen posebnim sporazumom koji će potom Vlada SBŽ-a, zajedno s konkretnim podacima o potrebnom zaduženju, uputiti Skupštini Županije na potvrđivanje. Županijski ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta Jozo Jurina kazao je da bi kompletna izgradnja srednjoškolskog centra u Travniku trebala koštati oko 15 milijuna KM.

''Nadam se da će do neke od idućih sjednica Vlade SBŽ-a biti urađen plan aktivnosti i da ćemo imati konkretan predračun planiranog zaduženja koji ćemo uputiti u skupštinsku proceduru'', rekao je Jurina.

Premijer SBŽ Tahir Lendo podsjetio je da je Federalna vlada već ranije osigurala pet milijuna KM te da je s tim novcem izgrađen jedan dio srednjoškolskog centra u Travniku.

Vlada je opredijeljena da konačno bude riješeno ovo pitanje, jer postoji projekt i izvođač te je potrebno što prije završiti sve planirane procedure. Članovi Vlade SBŽ-a istaknuli su i danas da je nužno učiniti sve kako bi konačno bila poštovana odluka Doma za ljudska prava BiH i rješenje Ustavnog suda BiH o ustupanju preostalog dijela gimnazijske zgrade u Travniku Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

U dokumentu upućenom županijskoj Vladi Federalna vlada je navela da povrat nacionalizirane ili konfiscirane imovine, koja je ranije bila vlasništvo vjerskih zajednica u BiH, predstavlja pozitivan napor u osiguravanju vjerskih sloboda zajamčenih Ustavom BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close