Godišnjica

Hoće li ikada saznati istina o sudbini generala Šantića?

Generala HVO-a Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću pripadnici Vojne policije Armije BiH.
Vijesti / Flash | 08. 03. 2021. u 12:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 8. ožujka 1995. godine u Bihaću, pod nikada razjašnjenim okolnostima nestao je general Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i Hrvatske vojske (HV-a) Vlado Šantić.

''Radite s njim šta želite'' rekao je tada Hamdija Abdić Tigar, nakon čega se gubi svaki trag generalu Šantiću.

''Obitelj generala Šantića i dandanas, 26 godina nakon njegovog nestanka, traga za svojim suprugom i ocem, nailazeći na pred nosom zalupljena vrata kome god da se obratili. Hamdija Abdić Tigar je danas ugledni Zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, koalicijski partner i kolega zastupnicima oba HDZ-a i satelitskih strančica koje je HDZ BiH kompenzacijski ubacio u Parlament FBiH. HRS je pokretao više inicijativa, slao dopise ministrima pravosuđa (koji su iz HDZ-a BiH), slao više dopisa Predsjedniku Federacije Marinku Čavari da iskoriste svoje funkcije kako bi napokon istina o sudbini generala Šantića isplivala na površinu, ali sve uzalud'', naveo je HRS u priopćenju, povodom godišnjice nestanka generala Šantića, dodajući da je sramotno što Hrvati po vertikali godinama upravljaju pravosuđem u BiH i da se toliko godina ne zna za sudbinu generala Šantića.

Koga štitite i zašto, upitali su.

''HRS je svojedobno tražio i od hrvatskog pravosuđa da se pokrene istražni postupak, izvukli smo obećanje od premijera Plenkovića da će se pozabaviti ne samo onima koji su odgovorni za sudbinu generala Šantića, nego i pravosudnog gonjenja svih zapovjednika ABiH, poput Atifa Dudakovića, koji su kao pripadnici JNA sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku. Sve uzalud, ali ima nas koji se nikada nećemo umoriti, niti ćemo ikada odustati od traženja istine o sudbini generala Šantića i koji će odustati od težnji pravosudnog gonjenja onih koji su krivi za zločine počinjene nad Hrvatima tijekom Domovinskog rata'', poručili su iz HRS-a.

Proći će vrijeme kukavica i ulizica koji se goste i surađuju sa ubojicama našeg generala, poručili su iz ove stranke, dodajući da će proći i vrijeme onih koji se bogate baštineći tuđe žrtve.

''Generale nikada nećeš biti zaboravljen!'', pioručuju iz HRS-a.



Podsjetimo, obitelj je ranije izrazila razočaranje što tijelo još uvijek nije pronađeno, a ovaj slučaj razriješen iako je prije više od dvije godine podignuta optužnica protiv petorice dužnosnika bošnjačke Armije BiH.

Duje Šantić, sin generalaje u više navrata upozoravao na prikrivanje ovoga zločina, za kojega je ranije izravno optuživao nekedašnjeg zapovjednika Armije BiH u Bihaću, generala Atifa Dudakovića.

''Borim se s vjetrenjačama punih 25 godina. Mislio sam prije tri godine da će slučaj biti riješen međutim još se ništa dogodilo nije'', dodao je.

Generala HVO-a Šantića odveli su u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine iz sjedišta HVO-a u Bihaću pripadnici Vojne policije Armije BiH. S pratnjom je stigao u hotel Sedra u kojemu se proslavljao Dan žena, a tamo je bilo cjelokupno vodstvo bošnjačke Armije BiH, uključujući generala Dudakovića, pisala je Hina ranije.

Po medijskim navodima nakon prepirke s Dudakovićem, Šantića je u nepoznatom pravcu odveo zapovjednik Vojne policije Hamdija Abdić Tigar od kada mu se gubi svaki trag.

Istragu ovoga zločina provodilo je nedugo nakon Šantićeva nestanka mješovito hrvatsko-bošnjačko povjerenstvo, no nije ništa utvrdilo. Njegovo ubojstvo prijetilo je remećenju hrvatsko-bošnjačkih odnosa u trenutcima kada su se vodile vojne operacije protiv srpskih snaga.

'Slučaj Šantić' je godinama zaboravljen, da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka. Svjedok je naime tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Županijski sud u Bihaću potvrdio je prije dvije godine optužnicu protiv sedmorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine koje se tereti da su odgovorni za ubojstvo Šantića. Temeljem optužnice, podignute još u svibnju 2018. godine, prvooptuženi u ovom slučaju je Hamdija Abdić zvani Tigar, nekadašnji zapovjednik vojne policije Petog korpusa. Suoptuženi su Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Bajramović, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović. Iako je likvidiran u jeku rata, ovaj slučaj tužiteljstvo nije okarakteriziralo kao ratni zločin, nego tek kao civilno ubojstvo. Zbog toga obitelj generala Šantića ovaj proces smatra farsom.

Kopirati
Drag cursor here to close