Bosanska otoka

Vojska diže sve snage da uništi bombu

Vijesti / Flash | 22. 10. 2015. u 07:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oružane snage BiH angažirat će od danas do 25. listopada sve potrebne kapacitete da pomognu u pripremi i neutraliziranju zaostale avio-bombe iz Drugog svjetskog rata na području Bosanske Otoke, u općini Bosanska Krupa.

U skladu sa zahtjevom Operativno-komunikacijskog centra 112, upućenim na zahtjev Federalne uprave Civilne zaštite, Oružane snage BiH će angažirati jednu pješadijsku četu s četiri teretna motorna vozila koja će raditi na izradi zaštitnog zida, nakon čega će 25. listopada jedan tim Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške biti angažiran na pomoći pri neutraliziranju avio-bombe.

Iz Ministarstva obrane BiH objavljeno je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, koji sudjeluju u ovom zadatku, spremni i obučeni u skladu s najvišim NATO standardima za ovako zahtjevne zadatke.

Ranijim izviđanjem, pomoću rendgenskog snimanja, Oružane snage BiH utvrdile su da je riječ o avio-bombi američkog porijekla teškoj oko 250 kilograma.

S obzirom na to da je riječ o bombi velike razorne snage, koja je nađena u naseljenom mjestu (sedam metara od najbliže obiteljske kuće), ove aktivnosti predstavljaju veliku opasnost za stanovnike Bosanske Otoke.

Zbog vrste bombe i njenog upaljača, te gustoće naseljenosti područja, ovo je jedan od najkompleksnijih slučajeva neutraliziranja avio-bombe u BiH, zbog čega se sve koordinacijske aktivnosti, posebno sa Federalnom upravom civilne zaštite i lokalnim stanovništvom, provode uz opsežne pripreme, s posebnom pažnjom na sigurnosne procedure i standarde, kako bi rizik po ljudske živote bio sveden na najmanju moguću mjeru.

Iz federalne Civilne zaštite ranije je rečeno kako će cijelo naselje biti evakuirano.

Kopirati
Drag cursor here to close