Može i to

Vojvoda Nikola Poplašen u Agenciji za visoko obrazovanje

Vijesti / Flash | 10. 11. 2015. u 18:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Doma naroda BiH usvojen je prijedlog za imenovanje članova Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta, a među imenovanim je i ime Nikole Poplašena, objavila je BHRT.

Državna televizija podsjeća kako je Poplašen bio predsjednik Republike Srpske između studenog 1998. i rujna 1999. godine. Zbog odbijanja da imenuje Milorada Dodika za mandatara Vlade RS-a, smijenio ga je visoki predstavnik Carlos Westendorp u ožujku 1999. godine, ali se on na dužnosti zadržao sve do rujna.

Poplašen je u ožujku 1993. godine, u vrijeme rata u Bosni i Hercegovini, osnovao Srpsku radikalnu stranku.

Tijekom suđenja Momčilu Krajišniku bio je svjedok obrane, a tada je haaško tužiteljstvo tvrdilo da je Poplašen tijekom rata bio četnički vojvoda, navodi BHRT.

Tužitelj Mark Harmon tada je Poplašena podsjetio na njegove ratne dane. Citirao mu je dio knjige njegovog stranačkog kolege Vojislava Šešelja koji ga je imenovao “vojvodom”, pošto se Poplašen tijekom rata u BiH borio u četničkim jedinicama.

Kada je Poplašen to porekao, pokazana mu je fotografija snimljena u ljeto 1992. godine na kojoj Nikola Poplašen pozira u četničkoj uniformi, s crnom šajkačom, kokardom, kamom i automatom. Svjedok je, međutim, tvrdio da to na njemu ''nije uniforma, već tradicionalna narodna nošnja koju su Srbi u XIX stoljeću nosili u svečanim prilikama, na svadbama, vašarima i pri odlascima u crkvu''.

Također, na suđenju u Haagu Šešelj je izjavio da se ne odriče nijednog svog vojvode osim Nikole Poplašena, kojeg je optužio za suradnju s Tribunalom.

Poplašen je svojevremeno Haaški tribunal nazivao ''instrumentom Četvrtog Reicha, koji je formiran da bi bio izvršen pogrom i genocid nad srpskim narodom''. Prema njegovom mišljenju, Četvrti Reich je Europska unija u kojoj posebno negativnu ulogu igraju germanske zemlje i Vatikan.

Da bi novoimenovani, među njima i Poplašen, stupili na dužnost, njihovo imenovanje mora potvrditi i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close