'Operacija Sofija'

WikiLeaks objavio tajni vojni plan EU

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 14:38 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

WikiLeaks je objavio povjerljivi izvještaj o 'Operaciji Sofiji', vojnoj intervenciji EU protiv takozvanih 'izbjegličkih brodova' na obalama Libije.

Izvještaj koji datira od 29. siječnja 2016. godine, napisao je kontra–admiral Enrico Crendenino, zapovjednik 'Operacije Sofije'. Taj dokument sadrži statistiku priliva izbjeglica i detalje izvršenih i planiranih operativnih faza združenih snaga EU koje djeluju na Mediteranu.


U izvještaju se također naglašava pritisak na nadležne organe EU da pomognu i ubrzaju proces formiranja 'pouzdane' vlade u Libiji, od koje se očekuje da c´e pozvati snage EU da rade u okviru svojih teritorijalnih voda, a da c´e kasnije dati dozvolu za produženje vojne operacije EU na kopnu.
Ta informacija se pojavljuje manje od pet mjeseci nakon što je objavljeno da su u 'Operaciju Sofiju' uključeni 22 države–članice i 1.300 zaposlenih koji c´e odobravati prolaz ili zaustavljati sumnjive brodove u Mediteranu.


Cilj operacije je, prije svega, da se poremete krijumčarski kanali trgovine ljudima, a ne da se zaustave migracijski tokovi, navedeno je u dokumentu Instituta za sigurnosne studije Europske unije, od 27. srpnja 2015. godine.

U dokumentu je, međutim, navedeno da postoji 'realna neizvjesnost hoće li operacija ikada moc´i — zbog pravnih ili političkih razloga —ispuniti svoju misiju, odnosno da neutralizira krijumčarsku mrežu“.

U listopadu prošle godine Vijeće sigurnosti UN usvojio je rezoluciju kojom se pomorskoj misiji EU odobrava da presretne i konfiskuje brodove koji ilegalno prevoze migrante u Sredozemnom moru. Rezolucija 2240 je ovlastila europske ratne brodove da pretražuju i oduzimaju brodove za koje se sumnja da švercaju migrante u međunarodnim vodama iz Libije do Europe.
Europska unija se bori za upravljanje izbjegličkom krizom u okviru koje stotine tisuća ljudi bježe iz razorenih zemalja na Bliskom istoku i sa Sjevera Afrike u zemlje Zapadne Europe.

Kopirati
Drag cursor here to close