UN

Za seksualne zločine optužen 41 mirovnjak

Vijesti / Flash | 06. 12. 2016. u 08:05 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ujedinjeni narodi su internom istragom identificirali 25 pripadnika mirovnih snaga iz Burundija i 16 iz Gabona koji su optuženi za seksualna zlostavljanja i eksploataciju u Centralnoafričkoj Republici tijekom 2014. i 2015. godine, izjavio je glasnogovornik UN Stéphane Dujarric.

"Odgovornost za dalju istragu leži na Burundiju i Gabonu", rekao je Dujarric, dodajući da je UN zatražio da ove države ispitaju identificirane vojnike.

Mirovna misija UN u Centralnoafričkoj Republici, koja broji 12.000 vojnika, suočila se sa navodima o seksualnom nasilju tijekom svog angažmana.

Misija je počela u travnju 2014. godine da bi zaustavila neprijateljstva između muslimanskih Seleka pobunjenika i antibalaka kršćanskih milicija.

Centralonoafrička Republika, koja ima zalihe uranijuma, zlata i dijamanata, prolazi kroz najveću krizu u svojoj pola stoljeća staroj nezavisnosti koja je počela kada je Seleka zbacila predsjednika države Fransoa Bozizea.

Francuske trupe koje su bile raspoređene u posebnoj misiji u ovoj bivšoj francuskoj koloniji također su bile optužene za zloupotrebe.

Vojnike iz Gabona i Burundija identifikovalo 45 vjerovatnih žrtvi iz Centralnoafričke Republike, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close