Liječnici upozoravaju

'Zaboravljene' bolesti se vraćaju u Siriju

Vijesti / Flash | 06. 01. 2015. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedostatak liječnika, materijala, lijekova, pojava iskorijenjenih bolesti, samo su neke od stvari na koje su sirijski liječnici upozorili u Parizu istaknuvši "medicinsku i humanitarnu katastrofu" u njihovoj zemlji uništenoj četverogodišnjim ratom.

''Situacija je nepodnošljiva, katastrofalna a veliki broj mjesta u Siriji nema medicinskog osoblja'', izjavio je dr. Ubaida al Mufti, francusko-sirijski liječnik, član Saveza sirijskih organizacija za medicinsku pomoć, mreže liječnika u Siriji i izvan nje koju podržava Pariz, u razgovoru s novinarima u ponedjeljak navečer u Quai d'Orsayu.

U Alepu, drugom po veličini gradu u zemlji, funkcionira samo pet bolnica, od kojih tri djelomično, u istočnom dijelu pod kontrolom opozicije gdje živi 360.000 ljudi pod opsadom režimskih snaga.

''Ima samo 30 liječnika različitih specijalnosti. Osim ranjenika, pojavlju se bolesti kao što je poliomijelitis, tuberkuloza, tifus'', kazao je jedan liječnik.

Drugi je opisao situaciju u Istočnoj Guti, u predgrađu Damaska, "nepodnošljivom" jer zbog dvogodišnje opsade režimskih snaga "ne postoji mogućnost da dođe humanitarna pomoć".

U zonama koje drže džihadisti iz organizacije Islamska država "liječnici mogu raditi ali nemaju podršku ni jedne nevladine organizacije jer su sve napustile ova područja", kazao je jedan liječnik.

Dr. Al-Mufti je izjavio da se 80 posto poroda u Siriji obavi kod kuće i da veliki broj djece nije cijepljen.

Kopirati
Drag cursor here to close