Ustavna šminka

Zagreb i treći entitet naljutili Njemačku?

Vijesti / Flash | 22. 12. 2016. u 08:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kancelarka Merkel na posljednjim sastancima s članovima Predsjedništva BiH odbacila je svaki pokušaj lobiranja za ustavnu reformu tipa trećeg entiteta. U tom kontekstu Berlin posljednjih tjedana sve više je iznerviran nastupima Zagreba prema BiH iz monoetničke perspektive'', rekao je za Dnevni avaz Bodo Weber, njemački politički analitičar i viši suradnik Vijeća za politiku demokratizacije iz Berlina.

Weber kaže kako se Berlin fokusira na daljnju provedbu Reformske agende te da, iako je Angela Merkel kazala kako podržava namjere hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u BiH, što se tumačilo i pokušajem da se Hrvatska inaugurira u regionalnog policajca, Njemačka ima ozbiljne zamjerke prema Hrvatskoj.

Zbog toga, kaže Weber, Berlin nema namjeru u ovom trenutku stavljati pitanje ustavne reforme na red.

Urednik bosanskog programa Deutsche Wellea Benjamin Pargan vjeruje kako će doći do snažnijeg njemačkog angažmana. BiH je, kaže, bez obzira na ovu tešku geostratešku i političku situaciju, i dalje na dnevnom redu njemačke kancelarke i vlade.

''Njemačka neće dozvoliti da se u BiH skrene s puta i da napredak koji je očigledan padne u vodu. Radi se o pokušaju da se zemlja ohrabri i da se naprave konkretni koraci. BiH treba izaći iz konstante krize i konačno krenuti ka konkretnim mjerama i reformama za punopravno članstvo u EU'', rekao je Pargan.

Dodao je kako se novom hrvatskom premijeru želi staviti do znanja da je za Njemačku važno da regionalna suradnja dobro funkcionira u stvarnosti, a ne samo u govorima.

''Do Njemačke je došlo da je bilo nekih trzavica između Zagreba i Sarajeva. Ovo nije samo obećanje podrške, već ujedno poruka hrvatskoj vladi da je pitanje europskog puta BiH u sadašnjoj situaciji važno i za Bruxelles i za Berlin'', navodi Pargan.

Avaz navodi kako se pitanje hoće li se Njemačka snažnije angažirati u BiH i na Balkanu jasno se nameće nakon nedavnog susreta njemačke kancelarke Angele Merkel i novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.


''Posebno zbog sve otvorenijih pokušaja Rusije da nametne svoj utjecaj u regiji, ali i aktualnog zveckanja oružjem među državama bivše Jugoslavije. Razlog više za ovakve strahove je činjenica da je američka administracija u procesu tranzicije te da još ne pokazuje pretjerano zanimanje za ovaj dio svijeta. Nije malo onih koji rješenje za stabilizaciju Balkana vide upravo u snažnijem uplivu najmoćnije zemlje EU'', navodi Dnevni avaz.

S druge strane, Srna prenosi pisanje švicarskog Zürcher Zeitunga, koji piše o "sitničavoj politici Zagreba prema susjedima", kritizirajući aferu sa srpskim čokoladicama i nazivajući hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović Čokolindom.

Neuen Zürcher Zeitung opisuje Hrvatsku kao članicu EU koja je još "početnik" i koja nije spremna biti lider zemalja regije pri pristupnim pregovorima s EU.
Švicarski list tvrdi kako se službeni Zagreb u odnosima s BiH "više postavlja kao direktor škole", nego kao europski mentor.

Kopirati
Drag cursor here to close