Zastupnici

Zakon o potpomognutoj oplodnji izlazi iz parlamentarne procedure

Vijesti / Flash | 15. 06. 2016. u 12:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrali su negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na zakon kojim bi se za 17 posto bračnih parova i izvanbračnih zajednica dala šansa za zasnivanje obitelji.

Radi se o drugom negativnom mišljenju Komisije zbog čega, bez obzira na to kakav ishod glasovanja o njemu bude na kraju sjednice, zakon izlazi iz parlamentarne procedure.

Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (MPO) predložila je Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, a predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković (SBB) i danas je istaknuo značaj donošenja ovog zakona te najavio da će se ponovo predlagati njegovo donošenje.

Cilj je bio omogućiti ostvarivanje potomstva i planiranje obitelji za bračne, odnosno izvanbračne parove, postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, odnosno omogućiti im ostvarivanje njihovog osnovnog ljudskog prava zajamčeno i međunarodnim i domaćim dokumentima.

Bilo je predviđeno da sredstva za liječenje primjenom postupaka potpomognute oplodnje i naknade troškova u vezi s ovim postupkom osiguravaju u skladu s entitetskim propisima i propisima Brčko Distrikta iz oblasti zdravstvenog osiguranja i zaštite.

Također, navedeno je da se osobama koje se podvrgavaju takvoj oplodnji osiguravaju najmanje dvije procedure asistirane reprodukcije čije će troškove snositi nadležni fondovi zdravstvene zaštite i osiguranja u entitetu i fond Brčko Distrikta.

Na sjednici je danas konstatirano i da iz procedure izlaze dva zakona koja je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović i to zakoni koji se tiču Zakona o javnim nabavkama i Zakona o Vijeću ministara zbog dvostrukog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije.

Nakon što je prihvaćena hitna procedura razmatran je i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finaciranja terorističkih aktivnosti.

Taj zakon potrebno je donijeti da bi se harmonizirao sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma u skladu s preporukama FATF-a (Radna grupa za financijske mjere protiv pranja novca) te preporukama MONEYVAL-a (Komitet eksperata Vijeća Europe za evaluaciju borbe protiv pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti).

Razmatrana su i dva zakonska rješenja na prijedlog Vijeća ministara i to o kontroli vanjskotrgovinskog prometa robe dvojne namjene te o kontroli vanjskotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu koje je predložila zastupnica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica u drugom čitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close