Posjeta

Zamjenika visokog predstavnika u BiH zanimalo zašto mladi napuštaju Mostar

Glavna savjetnica Grada Mostara istaknula je kako je razvoj gospodarstva presudan za ostanak mladih te da je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluke koje imaju za cilj privući investicije i osigurati nova radna mjesta.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2022. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Radmila Komadina i Jonathan Mennuti

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina primila je četvrtak u posjet prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Jonathana Mennutija. 

Tom prilikom glavna savjetnica je predstavnika međunarodne zajednice upoznala s promjenama Izbornog zakona za Grad Mostar koje se omogućile održavanje izbora nakon 12 godina.

Nakon izbora formirano je Gradsko vijeće i izabran gradonačelnik Mostara, te su stvoreni uvjeti za funkcioniranje Grada.

Komadina je istaknula zadovoljstvo radom Gradskog vijeća u kojemu se odluke donose dogovorom i s ciljem rješavanja problema građana Mostara, priopćeno je iz Gradske uprave.

"Pokrenuti su mnogi infrastrukturni projekti od kojih veliku važnost ima izgradnja primarne kanalizacijske mreže i postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda" kazala je Komadina.

Zamjenika visokog predstavnika u BiH zanimali su razlozi zbog kojih mladi napuštaju Mostar i Bosnu i Hercegovinu.

Glavna savjetnica Grada Mostara istaknula je kako je razvoj gospodarstva presudan za ostanak mladih te da je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluke koje imaju za cilj privući investicije i osigurati nova radna mjesta.

Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je bio i razvoj turizma koji ima veliki potencijal u Mostaru.

Komadina je upoznala gosta s činjenicom kako su ove godine stvoreni zakonski preduvjeti za formiranje turističke zajednice na razini Grada koja bi trebala znatno unaprijediti tu oblast.

Nakon završetka sastanka glavna savjetnica Grada Mostara je prvom zamjeniku visokog predstavnika u BiH poklonila monografiju Grada Mostara, stoji u priopćenju. 

Mennuti: Mostar je pozitivan i ohrabrujući primjer u BiH

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Jonathan Mennuti posjetio je u četvrtak Mostar, prvi put u službenom svojstvu prvog zamjenika visokog predstavnika, te održao nastupne sastanke s predstavnicima gradske uprave i političkih stranaka.

Na odvojenim sastancima s glavnom savjetnicom mostarske Gradske uprave Radmilom Komadinom te predsjednikom i potpredsjednikom Gradskog vijeća Salemom Marićem i Veliborom Milivojevićem, prvi zamjenik visokog predstavnika Mennuti informirao se o radu Gradske uprave i ključnim izazovima s kojima se ona suočava.

Mennuti je izjavio kako Mostar djeluje kao pozitivan i ohrabrujući primjer u BiH, zahvaljujući novoj posvećenosti cjelokupne uprave da zajedno radi na očuvanju kohezije grada, kao simbola multikulturalnog života.

Također je pozvao sugovornike da ulože veće napore u suzbijanje korupcije i nepotizma u zapošljavanju u javnom sektoru i stvaranju uvjeta kako bi mladi odlučili ostati i živjeti u Mostaru.

Prvi zamjenik visokoga predstavnika je imao i odvojene sastanke s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom HRS-a BiH Slavenom Ragužem, na kojima su razmijenili mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji i ishodu općih izbora, kao i o postizbornim reformskim prioritetima za napredak zemlje.

Na kraju posjeta, Mennuti je obišao Partizansko spomen-groblje koje je u lipnju oštećeno u vandalskom činu.

On je tom prilikom istaknuo važnost poštovanja antifašističkog naslijeđa BiH i pozvao vlasti da pronađu održivo rješenje za osiguranje ove lokacije u budućnosti, priopćeno je iz Ureda visokoga predstavnika u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close