Sudbina DF-a

Zašto smo ratovali?, pita se Suljagić

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 09:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Demokratska fronta Željka Komšića iz državne vlasti može izaći samo pod dva uvjeta, od kojih je prvi privoljavanje SDS-a da to podrži, a drugi pristajanje SDA na mehanizam koordinacije koji kantonima daje pravo veta, potvrdio je za Nezavisne nvoine Emir Suljagić, član Predsjedništva DF-a, reagirajući na koalicijski sporazum SDA-SBB, čime je, praktično, pozicija DF-a, kao bivšeg partnera SDA, poljuljana na svim razinama vlasti u državi.

Županijski veto

"Jedan od ozbiljnih problema tog mehanizma jeste da se ustavna kategorija pokušava riješiti odlukama Vijeća ministara. On županijama daje mogućnost veta, i mi u tom slučaju izlazimo iz Vijeća ministara", najavio je Suljagić i upitao se zbog čega se onda uopće ratovalo i zbog čega nije prihvaćen Cutilierov plan iz 1992. godine, "jer bi danas najmanje 100.000 ljudi bilo živo".

"Ovaj mehanizam koordinacije, ovaj dokument je ideja o tome kako 110.000 birača HDZ-a kolonizira dva milijuna Bošnjaka, Bosanaca i ostalih koji žive u Federaciji", tvrdi Suljagić.

I doista, pišu Nezaviosne novine, prvo i osnovno pitanje koje se nameće pred novu koaliciju jeste kako namjeravaju provesti suštinu svog sporazuma na državnoj razini, u Vijeću ministara, u kojem DF participira s jednim ministrom i zamjenikom (Slavko Matanović i Emir Suljagić) te je dio većine u Zastupničkom domu.

"Naš prvi korak je federalna vlada, a onda ćemo vidjeti dalje. Ovaj proces će se odvijati u etapama, sve u skladu s poslovnicima, zakonima i ustavnim procedurama", naglašava Amir Zukić, glavni tajnik SDA.

Na isto pitanje u SBB-u nisu imali odgovor. Fahrudin Radončić, lider stranke, ni jučer nije odgovarao na naše pozive, dok nam je Omer Čevra, glasnogovornik SBB-a, kratko poručio "da nemaju komentara".

Male šanse

U HDZ-u su, međutim, mnogo jasniji. Tako Nikola Lovrinović, član Predsjedništva stranke, poručuje da će podržati rekonstrukciju Vijeća ministara.

"Nitko iz parlamentarne većine nema razloga da to ne podrži. Mislim da DF nije u prigodi da o tomu odlučuje. Nadam se da ćemo to završiti čim prije", poručuje Lovrinović.

Ipak, ako je suditi po stavu iz Saveza za promjene, grupacije tri stranke iz RS bez koje je nemoguće provesti rekonstrukciju Vijeća ministara, male su, gotovo nikakve šanse da se DF tek tako izbaci kako bi se uveo SBB.

Aleksandra Pandurević, član Predsjedništva SDS-a i šefica Kluba zastupnika ove stranke u parlamentu BiH, kaže da s njima nitko o tome nije razgovarao.

"Što se SDS-a tiče, na snazi je platforma i sporazum sa SDA i DF-om. A ministar Matanović dobro radi svoj posao", ističe Pandurević.

Velike fotelje za male stranke

Inače, u pozadini ključne borbe za pozicioniranje najvećih igrača, i manje stranke traže svoje mjesto pod suncem (u raspodjeli fotelja).

Tako Stranka za BiH na sjednici Predsjedništva odlučivala "hoće li ostati dio koalicije u FBiH", budući da su, nakon ulaska SBB-a, izvisili za već obećano Ministarstvo energetike.

Istovremeno, lideri A-SDA i Stranke za narod BiH, Nermin Ogrešević i Ramo Isak, potpisali su sporazum o ujedinjenju stranaka. Ogrešević je rekao kako je u kontaktu s čelnicima SDA o rješavanju njihovog sudjelovanja u vlasti, ali da neće biti tu "samo da bi se podrazumijevali", već da očekuju i pozicije, navode Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close