"Gušimo entuzijazam djevojaka"

Zastupnica traži omogućavanje nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH

"Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH i vjernicama, muslimankama, omogući nošenje hidžaba", istaknula je Ćurdić.
Vijesti / Flash | 22. 05. 2024. u 14:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnica Naše stranke u državnom parlamentu Sabina Ćudić podnijela je inicijativu kojom traži da se omogući nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH.

"To ne smijemo dopustiti"

"U potpunosti podržavam vojnikinju Emelu Mujanović u njenoj kritici zabrane nošenja hidžaba u Oružanim snagama BiH. Pravo na slobodu vjeroispovijesti je jedno od osnovnih ljudskih prava i mora biti ispoštovano. Pogotovo uzmemo li u obzir činjenicu da je svima u Oružanim snagama BiH u potpunosti dozvoljen život u skladu s njihovim vjerskim uvjerenjima.

Na putu smo da izgubimo i posljednje vojnikinje s hidžabom te da ugušimo entuzijazam svih djevojaka koje nose hidžab, a imaju ambiciju da se priključe Oružanim snagama. To ne smijemo dopustiti. Očekujem od Ministarstva da izmijeni Pravilnik o uniformama u Oružanim snagama BiH i vjernicama, muslimankama, omogući nošenje hidžaba", istaknula je Ćurdić.

Podsjetimo, vojnikinja Emela Mujanović oglasila se na svom službenom Facebook profilu i kazala kako uskoro - napušta dosadašnji posao.

Odlazi i posljednja

"Za nekoliko dana, službeno, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba... (pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu, ali i na službi kada je u uniformi)", kazala je Mujanović.

Potom je dodala:

"Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, ponosite li se ovom odlukom tj. presudom, zabranom hidžaba! Kažete svi želite suživot, a ne možete toleririrati vjeru svog sugrađana! Povorka se podržava, ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva, nego oni koji vladaju sa njom!", istaknula je Mujanović.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. siječnja ove godine na svojoj 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close