novi zakon

Zatvor za siromašne: Norveška će kažnjavati prosjake i one koji im pomažu

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 08:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Norveška predlaže zakon koji bi pomaganje ljudima koji prosjače na ulici učinio kaznenim djelom, javlja Daily Mail. Zakon bi dakako kažnjavao i one koji prosjače. Nova pravila bi omogućila i da oni koji nude novac, hranu ili sklonište siromašnima s ulice - završe u zatvoru.

Već su prošle godine pojedina vijeća uspjela zabraniti prosjačenje, a vlada desnog centra sada želi diljem zemlje zabraniti i pomaganje onima koji prose. Predloženi zakon bi kriminalizirao one koji organizirano prose i u slučaju da budu uhvaćeni prijeti im zatvorska kazna u trajanju od godinu dana.

Ministar pravosuđa Vidar Brein-Karlsen rekao je kako se ovim zakonom nastoji iskorijeniti sve veća pojava "mreža prosjaka" koji ovu "aktivnost" pretvaraju u unosan posao.

''Moramo policiji dati mogućnost da zaustavi one koji organiziraju velike grupe prosjaka na ulicama'', rekao je Brein-Karlsen. Opozicijska saborska zastupnica Karin Andersen optužila je pak vladu da "kriminalizira siromaštvo".

''Najbogatija europska zemlja kriminalizira najsiromašnije Europljane'', napisala je na svojem Twitter profilu i dodala da se ovim ukida pravo ljudi da zatraže pomoć. Prijedlog zakona razmatra se do 15. veljače, prenosi Index.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close