Glasovalo 5% Mostaraca

Zatvorena birališta u BiH, u Mostaru glasovalo 15.000 birača

Vijesti / Flash | 08. 11. 2015. u 18:16 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora, koja su bila otvorena jučer i danas za hrvatske državljane koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, zatvorena su iza 19 sati.

U Mostaru se glasovalo sve do 19,40 sati zbog velikog broja osoba koji su tražili dodatne potvrde za glasovanje jer se nisu prethodno registrirali za izbore. 

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske nije objavilo podatke o odzivu ni prvog ni drugog dana za 11. izbornu jedinicu, no prema procjenama s birališta odziv je bio dobar.

Prema nekim neslužbenim podacima, samo na 20 biračkih mjesta u Mostaru, koja su bila smještena u Osnovnoj školi Petra Bakule, glasovalo skoro 15.000 birača. 

Slijedi Sarajevo u kojemu je na biralištima tijekom dva dana glasovalo 2.924 osoba. U Tuzli je na birališta izašlo više od 2.000 birača, a u Banjoj Luci 991 birač.

Ukupno su u BiH bila otvorena 33 otvorena birališta, i unatoč povećaoj izlaznosti nisu zabilježene veće gužve, kao ni problemi u izbornom procesu.

Na izborima za Hrvatski sabor provedenim prije četiri godine, u BiH je bilo otvoreno 30 biračkih mjesta, a glasovalo je ukupno oko 17.000 birača.

Inače, u sklopu 11. izborne jedinice glasovalo se u 48 država na 114 biračkih mjesta, a za tri saborska mandata iz "dijaspore" ove su se godine natjecali kandidati s 11 prijavljenih listi.

Točan podatak o tome koliko u BiH ima osoba s hrvatskim državljanstvom pa time i pravom glasa u 11. izbornoj jedinici nije poznat, no pretpostavlja se kako je riječ o njih više od 300 tisuća.

 

Kopirati
Drag cursor here to close