Završeni pristupni razgovori CG i NATO

Vijesti / Flash | 17. 02. 2016. u 08:21 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvodnevni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a uspješno su završeni jučer u Bruxellesu,priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, prenosi RTCG.

Razgovori predstavljaju početak procesa koji slijedi nakon poziva za članstvo upućenog Crnoj Gori 2. prosinca prošle godine.

U ime NATO-a, razgovore je vodio pomoćnik generalnog tajnika NATO za politička pitanja i sigurnosnu politiku, veleposlanik Trasivulos Teri Stamatopulos, a crnogorsku delegaciju, koju su činili predstavnici resornih institucija, predvodila je Šefica Misije Crne Gore pri NATO-u, veleposlanica Dragana Radulović, prenijela je RTCG.

Stamatopulos je naglasio da su pristupni razgovori signal napretka Crne Gore od obnove neovisnosti i da će članstvo Crne Gore u NATO ojačati njenu sigurnost i suverenitet.

"Tijekom razgovora, Crna Gora je prihvatila obaveze koje proizlaze iz članstva, čime su stvoreni uvjeti za nastavak procesa ulaska u NATO. Također, na sastanku je bilo riječi i o reformama koje će Crna Gora sprovoditi u narednom periodu, s posebnim naglaskom na vladavinu prava i podršku javnog mnijenja", navodi se u priopćenju i dodaje da je, sa crnogorske strane, ponovljeno da će Crna Gora podjednako posvećeno i nesmanjenim intenzitetom nastaviti da radi u ovom pravcu.

Uspješnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Bruxellesu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, priopćio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

Ovo je bila još jedna prilika da od NATO-a bude potvrđeno da poziv Crnoj Gori da postane članica, kao i pregovori koji su vođeni u prethodna dva dana, zapravo predstavljaju priznanje za ostvareni napredak u procesu euroatlantskih integracija , naveo je Garčević.

U skladu s planom pristupanja Crna Gore NATO-u, naredni korak bit će potpisivanje Pristupnog protokola, nakon čega će započeti proces njegove ratifikacije od strane članica NATO-a, prenijela je RTCG.

Istovremeno, Crna Gora u svojstvu pozvane zemlje počet će nazočiti svim sastancima NATO-a. Kada svih 28 država članica ratificira Protokol, Crna Gora će moći da pristupi Washingtonskom ugovoru i postane 29. članica NATO-a, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close