PATRIJARH IRINEJ

Zlo smo činili svi, ali Srbi u manjoj mjeri

Vijesti / Flash | 19. 08. 2015. u 15:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je u srijedu, komentirajući suživot Hrvata i manjinskih Srba, kako su "zlo činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni", te istaknuo kako je bitno oprostiti ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je rekao, "poneki među Srbima činili".

Patrijarh Irinej predvodio je u srijedu pred nekoliko stotina vjernika u Manastiru Krka pored Kistanja liturgijsko slavlje povodom 400. obljetnice srpske Bogoslovije.

Za medije je pak patrijarh Irinej komentirao suživot Hrvata i srpske nacionalne manjine, istaknuvši kako se "u odnosima dogodilo veliko zlo koje je tim veće kada je poznato da su ranije bili jedan kršćanski narod s istim crkvama".

Braća su se, rekao je patrijarh, podijelila i jedni drugima nanijeli veliko zlo koje se, istaknuo je, više ne smije ponoviti.

"Zlo su činili nama susjedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj mjeri no oni", rekao je patrijarh Irinej koji smatra kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedjela koja su, kako je dodao, poneki među Srbima činili.

Istaknuo je kako je "srpski narod, bježeći od smrti doživio tragične stvari, a hrvatski teritorij napustio je pod pritiskom". Patrijarh Irinej komentirao je i skidanje ćiriličnih ploča u Vukovaru, navodeći kako ga to čudi te je podsjetio kako su, iako je ćirilica dio srpskog identiteta, u Beogradu i danas izvješenelatinične ploče.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej rekao je kako je "iz Hrvatske htio poslati poruku svim Srbima koji su nekad obitavali na području Hrvatske da se tu i vrate.

Kopirati
Drag cursor here to close