Za izvlačenje novca iz "Dinama"

Odgođeno suđenje braći Mamić

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.
Vijesti / Flash | 10. 06. 2024. u 15:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na osječkom Županijskom sudu u ponedjeljak je odgođeno suđenje braći Zdravku i Zoranu Mamiću i ostalima za izvlačenje novca iz "Dinama" u aferi "Dinamo 2", jer je optuženik Zoran Mamić otkazao punomoć dosadašnjem odvjetniku Miji Golubu.

Poslao e-mail

Na raspravi u ponedjeljak trebali su svjedočiti bivši igrač NK Osijeka i nekadašnji trener "Dinama" Nenad Bjelica i njegova supruga. Međutim ročište je odgođeno, jer je odvjetnik Golub u nedjelju navečer obavijestio Sud da mu je njegov klijent Zoran Mamić otkazao punomoć za zastupanje u ovom predmetu.

Predsjednik Sudskog vijeća Davor Mitrović izvijestio je kako je u nedjelju, nešto poslije 20 sati, odvjetnik Golub uputio e-mail poruku, u kojoj je izvijestio da mu je Zoran Mamić otkazao punomoć i da će naknadno angažirati novog branitelja.

Branitelji optuženih i v.d. ravnatelja Uskoka Sven Mišković suglasili su se da u takvim okolnostima nema uvjeta za održavanje rasprave, a Mitrović je rekao da će Predsjedništvu Županijskog suda proslijediti spis s prijedlogom da se Zoranu Mamiću imenuje branitelj po službenoj dužnosti i to osječki odvjetnik Alan Čurik, koji je na nekim ročištima već nazočio kao zamjena Miji Golubu.

Pregledavanje dokumentacije iz spisa

Najavio je kako će se nova rasprava, prema prethodno dogovorenom rasporedu nastaviti u utorak, ali će se, umjesto ispitivanja pozvanih svjedoka, pregledavati dokumentacija iz sudskog spisa.

Odvjetnik okrivljenog Marija Mamića, Ivan Stanić, ocijenio je neprihvatljivim da bilo tko u ovakav predmet ulazi nepripremljen te kako vjeruje da ni odvjetnik Čurik neće prihvatiti obranu, bez da prije toga zatraži primjereno vrijeme za upoznavanje sa spisom i optužnicom.

Optužnicom u tzv. aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, obuhvaćeni su i Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Vuksan priznao krivnju

Uskok tereti Zdravka Mamića da je od prosinca 2004. do prosinca 2015., ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i SAD-a kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača, koje je Dinamo plaćao - klub oštetili za više od 19 milijuna eura.

Tužiteljstvo tereti okrivljenike da su taj novac dijelili između sebe i koristili za svoje potrebe, a da je, uz navedeno, NK Dinamo neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7,35 milijuna eura.

Potkraj listopada prošle godine okrivljenik Vuksan priznao je krivnju i nagodio se s Uskokom, pa je temeljem sporazuma stranaka, osuđen na godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina.

Krivnju je potkraj studenog priznao i okrivljeni poduzetnik Igor Krota, koji je nakon nagodbe s Uskokom, osuđen na devet mjeseci zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close