Akcija ''Zenicatrans''

Županijsko tužiteljstvo ZDK će zatražiti jednomjesečni pritvor za Fuada Kasumovića

Kako je potvrdila Feni portparolka Tužiteljstva ZDK Asmira Redžić, pritvor će biti zatražen za svih šest osoba koje je SIPA-a u četvrtak predala na postupanje tom tužiteljstvu.
Vijesti / Flash | 02. 12. 2021. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijsko tužiteljstvo Zeničko-dobojskog kantona uputit će Kantonalnom sudu Zenica prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora zeničkom gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, koji je, nakon uhićenja od pripadnika Državne agencije za istragu i zaštiti (SIPA), u četvrtak predan na daljnje postupanje tom tužiteljstvu.

Kako je potvrdila Feni portparolka Tužiteljstva ZDK Asmira Redžić, pritvor će biti zatražen za svih šest osoba koje je SIPA-a u četvrtak predala na postupanje tom tužiteljstvu.

''Tužilaštvo će, do kraja dana, uputiti zahtjev za određivanje jednomjesečnog pritvora za: K. F., D. V., B. K. A., H. B., M. A. i O. Z., dok će za K. A., O. M., M. E. i K. A. biti zatražene mjere zabrane'', najavila je portparolka Redžić.

Osim za Kasumovića, Tužiteljstvo ZDK-a traži jednomjesečni pritvor sa sve osumnjičene koji su predani na postupanje tom tužiteljstvu, a to su: Asmir Mašić (interni revizor Grada Zenica), Almira Baručija-Kapidžić (bivša predsjednica Skupštine “Zenicatransa” i zaposlenica Gradske uprave Zenica), Vahdet Drino (bivši predsjednik Nadzornog odbora “Zenicatransa”, a sada direktor gradskog JP “Grijanje” Zenica”), Besim Husaković (bivši direktor “Zenicatransa”) i Zlatko Osmanović (bivši pravobranilac Grada Zenica).

Tužiteljstvo je, dodaje Redžić, odbilo zahtjev odvjetnika obrane Kasumovića da se, zbog navodnog sukoba interesa, iz predmeta izuzme tužiteljica Adina Karadža.

Kasumović je, podsjetimo, zajedno s još 11 svojih bivših i aktualnih suradnika, uhićen u srijedu oko podne, a nakon što se službenicima SIPA-e predao u pratnji svog odvjetnika. SIPA-je, prethodno, pretresla i njegovu kuću te prostorije Gradske uprave Grada Zenica, gdje ga nisu bili pronašli. Kasumovićevi odvjetnici tvrdili su da je bio na službenom putu.

Po naredbi Tužiteljstva ZDK i Kantonalnog suda Zenica, pretresi su provedeni na ukupno 11 lokacija u Zenici. U akciji kodnog naziva “Zenicatrans”, uhićene su osobe koje tereti da su, navodno, počinili više kaznenih dijela na teret JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" Zenica, koje je u međuvremenu otišlo u stečaj.

Kopirati
Drag cursor here to close