Ankara

Zvizdić - Erdogan: Suradnja država je najbolji vid borbe protiv terorizma

Vijesti / Flash | 07. 04. 2016. u 18:04 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Ankari sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoganom koji je pozdravio pozitivna događanja u Bosni i Hercegovini i čestitao predsjedavajućem Zvizdiću na predavanje aplikacije za članstvo u EU.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao predsjednika Erdogana o aktualnim događanjima u BiH. Naglasio je snažnu privrženost Vijeća ministara BiH reformskim procesima kako bi se putem implementacije Reformske agende do 2018. godine ostvarila tri strateška cilja: ubrzale euroatlantske integracije BiH, poboljšalo poslovno okruženje, te osnažila vladavina prava i opća sigurnost.

Dodao je da je Vijeće ministara BiH već izvršilo polovinu svojih obveza iz Agende što je polučilo pozitivnim rezultatima poput rasta izvoza, povećanja proizvodnje, smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, itd.

Istovremeno, predsjedavajući Zvizdić je upoznao predsjednika Erdogana sa nizom pripremljenih projekata koji su ponuđeni turskim investitorima, posebno iz oblasti energetskog sektora, transporta, metalske industrije, namjenske industrije, poljoprivrede i turizma.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o trenutnoj migrantskoj krizi u svijetu i njenim sigurnosnim aspektima. Osudili su sve češće terorističke napade i istaknuli da je bilateralna i multilateralna suradnja država najbolji put borbe protiv terorizma. Predsjedavajući Zvizdić je predsjedniku Erdoganu ponudio suradnju i pomoć Bosne i Hercegovine u borbi protiv terorizma.

Predsjednik Erdogan je istaknuo da Turska stoji uz Bosnu i Hercegovinu u dobru i u zlu i da će nastaviti pomagati BiH na svim poljima. Naglasio je da će Turska uvijek težiti da se postojeći dobri odnosi i suradnja prošire i narodi BiH i Turske dodatno povežu.

Predsjednik Erdogan je rekao da i u narednom razdoblju treba jačati trgovinsku suradnju sa ciljem da se stvore uvjeti kontinuiranog uvoza mesa iz BiH kako bi se konačna kvota uvoza popela na 15.000 tona. Istaknuo je da je neophodno raditi na standardima u vezi sa kontrolom kvaliteta hrane. Dodao je da gospodarstvenicima iz Turske koji već rade u BiH treba osigurati jednake uvjete poslovanja kao i domaćim što bi bio stimulans za dalja ulaganja.

Predsjedavajući Zvizdić je zahvalio predsjedniku Erdoganu na snažnoj i kontinuiranoj podršci Republike Turske Bosni i Hercegovini na svim poljima i uputio poziv turskim gospodarstvenicima da posjete Bosnu i Hercegovinu, kao zemlju koja ide naprijed i tek počinje da koristi svoje ekonomske potencijale.

Sastanku su nazočili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, veleposlanik Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Damir Džanko i veleposlanik Republike Turske u BiH Cihad Erginay, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Ivanić u Ankari razgovarao sa turskim predsjednikom Erdoganom

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Član Predsjedništva BiH Ivanić iskazao je zahvalnost za srdačan i prijateljski doček i istaknuo da i intenzitet međusobnih susreta potvrđuje da su bilateralni odnosi dviju država prijateljski, kao i da postoji značajan intenzitet gospodarske suradnje.

"Ovo je za nas značajano razdoblje u kome, nakon predaje zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji, slijedi težak rad na provođenju planiranih reformi i unapređenju pozicije BiH u pogledu ispunjenosti uvjeta za stjecanje statusa kandidata",  rekao je Ivanić.

Podsjetio je da opseg trgovinske razmjene između dviju država bil?eži ogroman rast posl?ednjih godina, a najznačajnija stavka razmjene je izvoz mesa iz BiH u Tursku, kao vid pomoći poslije katastrofalnih poplava 2014. godine.

Pozdravio je najavljeno sudjelovanje turskih dužnosnika i gospodarstvenika na predstojećim manifestacijama - Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru i Sarajevo Business Forumu. Zahvalio je i za ukupnu pomoć koja je realizirana putem turske razvojne agencije TIKA, posebno na projektima u Trebinju čija realizacija počinje ovih dana, a vrijednost dostiže dva milijuna eura. Razmijenjena su i mišljenja o unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH i Turskoj.

Član Predsjedništva BiH Ivanić je naglasio da je u prethodnom razdoblju bilo dosta pozitivnih događaja u BiH, ali da je u posljednje vrijeme došlo do određenog zastoja koji bi trebalo prevazići u što skorije vrijeme.

Razgovaralo se i o pitanjima od regionalnog značaja, a turski predsjednik je iznio svoje viđenje situacije u Siriji i pokušaje za rješavanje problema izbjeglica iz ratom zahvaćenih država.

Kopirati
Drag cursor here to close