Političke kalkulacije

Zvizdić: Rekonstrukcija Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH nisu povezani procesi

Vijesti / Flash | 18. 08. 2015. u 15:54 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić osvrnuo se danas na predstojeću konferenciju u Beču koja će biti održana krajem kolovoza i projekte koje će tada BiH predložiti.

Regionalna konferencija u Beču najavljena je za 27. kolovoz, a organizira se u okviru pripreme za bečki summit posvećen zapadnom Balkanu. Ova konferencija ocijenjena je najvažnijim regionalnim događajem, na kojem će biti predstavljeni infrastrukturni projekti za područje zapadnog Balkana.

Zvizdić je danas novinarima u Sarajevu kazao da postoje dvije vrste projekata, oni koji su vezani za svaku od zemlja kao što je unutrašnja transportna mreže i oni koji povezuju države.

Podvukao je da je jedan od projekata koji povezuju države zapadnog Balkana i pruga Beograd - Sarajevo i dalje, ocjenjujući da je to projekt za koji je i Srbija i BiH misle da treba da se počne realizirati što ranije.

''Stavljamo ga u vrh prioriteta i nadamo se da ćemo u predstojećem summitu u Beču uspjeti da završimo financijsku i vremensku dinamiku kako ćemo krenuti prvo u izradu dokumentacije, a onda i samog projekta'', kaže Zvizdić.

Dodao je da projekti o kojima će se govoriti u Beču imaju svoje dvije faze, a prvi je vezan za razdoblje do 2023. godine, dok se konačna realizacija svih projekata koji tretiraju cijelu regiju jugoistočne Europe, odnosno zapadnog Balkana moraju završiti do 2030. godine.

''Naš fokus je da što više projekata završimo u ovoj prvoj fazi do 2023. godine i zato ćemo preferirati one projekte koji imaju gotovu projektno-tehničku dokumentaciju i koji su u statusu pripremljenosti da praktično može odmah početi njihova realizacija'', istaknuo je.

Zvizdić se osvrnuo i na informacije o eventualnoj rekonstrukciji Vijeća ministara BiH kazavši da to nije realno očekivati te da su radom ove institucije zadovoljni svi politički lideri čiji predstavnici čine Vijeće ministara.

''Rekonstrukcija Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH nisu vezani procesi. Smatram da je više riječ o različitim političkim kalkulacijama nego o nekoj realnoj projekciji i realnom projektu'', ocjenjuje Zvizdić.

Naglasio je da su lideri SDA, SDA, HDZBiH, PDP-a i SDS-a Bakir Izetbegović, Dragan Čović, Mladen Ivanić i Mladen Bosić zadnjih sedam dana vrlo pozitivno govorili o radu Vijeća ministara i svi su kazali da su zadovoljni radom i dinamikom rada Vijeća.

''Svi su dali punu podršku Vijeću ministara da nastavimo provoditi reforme koje smo započeli i dinamici euroatlantskih integracija koje su u vrlo značajnoj fazi. Radi se više o političkim kalkulacijama, a ne o projektima koji bi mogli imati neku realnu realizaciju'', zaključio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close