Tek sada ...

14 federalnih institucija na saslušanju pred komisijom odgovornom za reviziju

Saslušanja su organizirana zbog toga što su revizori otkrili veliki broj nepravilnosti u načinu poslovanja i trošenju javnog novca.
Vijesti / Politika | 21. 10. 2022. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju Parlamenta Federacije BiH će 25. i 26. listopada organizirati saslušanja za 14 federalnih institucija koje nisu dobile pozitivno mišljenje revizora za svoje financijske izvještaje ili/i usklađenosti poslovanja sa zakonima i drugim propisima.

Iako su prema dosadašnjoj praksi i smjernicama Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju, javna saslušanja trebala biti organizirana u mjesecu srpnju, Parlamentarna komisija je odlučila da saslušanja organizira tek krajem listopada, skoro 5 mjeseci nakon objave revizorskih izvještaja za federalne institucije.

Ovakva dinamika organiziranja javnih saslušanja dodatno zabrinjava ukoliko se uzme u obzir činjenica da je Ured za reviziju FBIH, do kraja rujna, objavio sve izvještaje o provedenim financijskim revizijama za 2021. godinu, a Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju Parlamenta FBiH tek najavljuje javna saslušanja za 14 proračunskih korisnika čiji su revizorski izvještaji objavljeni u lipnju mjesecu ove godine.

U lipnju je Ured za reviziju institucija FBIH objavio izvještaje o financijskoj reviziji za 19 proračunskih korisnika FBiH od kojih čak 14 njih će biti predmet javnih saslušanja zbog toga što su revizori detektirali veliki broj nepravilnosti u načinu poslovanja i trošenju javnog novca.

Među 14 proračunskih korisnika koji će biti predmet javnih saslušanja je i 11 od ukupno 16 federalnih ministarstava. Ovaj podatak dodatno zabrinjava, obzirom na to da su u pitanju institucije koje su korisnici proračuna i koje bi trebalo da kroz svoj primjer demonstriraju poštivanje zakona, a ne da ignoriraju revizorske preporuke, što je trenutno praksa, navodi se u priopćenju CCI.

Federalnim institucijama, koje su predmet javnih saslušanja, Ured za reviziju Federacije BiH dao je 178 revizorskih preporuka za otklanjanje uočenih nepravilnosti, od kojih je preko 40% ponovljeno iz prethodnih godina. Dodatno, od navedenih 14 institucija, njih 9 je dobilo mišljenje sa rezervom na osnovu nalaza koji je povezan sa ponovljenom preporukom.  

Zbog ozbiljnosti uočenih nepravilnosti kao i činjenice da se neke preporuke ponavljaju tijekom čitavog mandata, izuzetno je važno da na saslušanjima institucije osiguraju prisutnost menadžmenta najvišeg nivoa. U prethodnom periodu, na saslušanjima to nije bio slučaj što je nedopustivo.

Saslušanja je moguće pratiti uživo putem You Tube kanala Parlamenta Federacije BiH – Dom naroda. Prijenos će biti emitiran i putem fb stranice CCI-a (@CCIBiH).

Sa federalnim institucijama kod kojih su revizori identificirali propuste saslušanja će se održati prema sljedećem rasporedu:

25. listopad 2022.
10:00-10:35  Federalno ministarstvo kulture i sporta
10:35-11:10  Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke
11:10-11:45  Federalno ministarstvo pravde
12:15-12:50  Federalno ministarstvo prostornog uređenja
12:50-13:25  Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
13:25-14:00  Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova
14:00-14:35  Parlament Federacije BiH

Članovi Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju Parlamenta FBiH koji će vršiti javno saslušanje su Aner Žuljević, Ivo Tadić, Jasmin Duvnjak, Alma Kratina, Mirsad Kačila i Elvir Karajbić.

26. listopad 2022.
10:00-10:35  Predsjednik i dva potpredsjednika FBiH
10:35-11:10  Vlada Federacije BiH – Generalni sekretarijat
11:10-11:45  Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije
12:15-12:50  Federalno ministarstvo okoliša i turizma
12:50-13:25  Federalno ministarstvo prometa i komunikacija
13:25-14:00  Federalno ministarstvo financija
14:00-14:35   Federalno ministarstvo zdravstva

Članovi Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju Parlamenta FBiH koji će vršiti javno saslušanje su Dženana Hodžić, Miralem Galijašević, Tomislav Martinović, Marijan Klaić, Slađan Ilić i Drago Puzigaća.

Projekt ''Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz financijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju proračunskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH

Kopirati
Drag cursor here to close