Đe je taj Statut?

Punoljetno mostarsko ništa!

U planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu pod točkom 27., u prvom kvartalu (radne) godine našlo se usvajanje ovoga dokumenta.
Vijesti / Politika | 17. 03. 2022. u 13:04 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski vakuum je punoljetan. Naime, 15. ožujka, navršilo se 18 godina od kada je tadašnji visoki predstavnik Pady Ashdown nametnuo Statut Grada Mostara. Prije toga je Ahsdown produžavao rad povjerenstva koje je trebalo raditi na izmjenama Statuta.

Od tada do danas, Mostar po tome pitanju stoji na mjestu i svaka se (politička) priča svodila na navučenu luđačku košulju. Danas, kada se mostarskim sporazumom došlo do izbora i formiranja Gradskog vijeća, priča o Statutu, o kojem se sramno govorilo u predizbornoj polukampanji, sve stoji na mjestu.

Nitko ni ne spominje da je mostarski sporazum prekršen.

''Stranke potpisnice ovog Sporazuma se obvezuju da će prijedlog Statuta Grada Mostara iz točke 1. ovog Sporazuma usvojiti, u skladu sa zakonskim procedurama, na prvoj sjednici Gradskog vijeća'', stajalo je na papiru kojim su se zaraćene političke stran(k)e u Federaciji BiH i u Mostaru busale u prsa a potom ga okrenule sebi na pozadinu.

U planu rada Gradskog vijeća Grada Mostara za 2022. godinu pod točkom 27., u prvom kvartalu (radne) godine našlo se usvajanje ovoga dokumenta.

A s njim je, žestoko i glasno, počeo rad Gradskog vijeća koji se potom utišao i glatko prolazio kroz sve odluke i primanja k znanju. Glasni su bili samo osobni obračuni u vijećnici.

Lani je, recimo, na sjednici početkom ožujka Gradsko vijeće Grada Mostara odlučilo s 26 glasova za, šest protiv i jednim suzdržanim da ''u ovom trenutku nije moguće izvršiti usvajanje i razmatranje izmjena i dopunama Statuta Grada Mostara''. Potom je bilo pokušaja da se Statut uvrsti na dnevne redove sjednica, ali Statut nije bio te sreće.

Iako prave izborne kampanje za mostarske izbore nije bilo pod izgovorom pandemije koronavirusa, stranke su ipak govorile o statutu u svojevrsnom sučeljavanju za portal Bljesak.info.

Sve su bile složne kako neće biti lako. HDZ BiH je tvrdio da će ''inzistirati na prijedlogu potpunog novog statuta, a ne kozmetičkim promjenama postojećeg''. Republikanci su rekli kako novi Statut Grada Mostara ''mora i treba sadržavati odredbe koje će osigurati potpunu ravnopravnost naroda i građana, kako to priliči svakoj multinacionalnoj sredini u Europi''.

Koalicija za Mostar koja je okupljala SDA, SBB , DF, SBiH, SBB tvrdili su kako ''duboko vjeruju'' da će doći do izmjena i dopuna Statuta Grada Mostara ''onako kako je precizirano Sporazumom koji je predsjednik Gradske organizacije, jedne od članica Koalicije potpisao s predsjednikom Gradske organizacije HDZ Mostar u srpnju ove godine, uz potpise predstavnika međunarodne zajednice kao garanta provođenja Sporazuma''.

Naša stranka rekla je kako se novi Statut mora usvojiti, prije ili kasnije, ali da ''će glasovati protiv HDZ/SDA prijedloga Statuta koji je javnosti objelodanjen kao dio Sporazuma za Mostar koji je između dvije spomenute stranke''.

I dok je Statut gurnut pod tepih, a tepiha u Vijećnici nakon javnih nabavki što dižu bure, ne nedostaje, Mostarci gledaju kako se malo toga u Gradu mijenja i kako je galama o promjenama postala šaputanje.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close