Sastanak

Austrija će pružiti pomoć na putu osiguranja mira i stabilnosti u regiji

Istaknuli su da su Bosna i Hercegovina i Republika Austrija dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja.
Vijesti / Politika | 18. 03. 2022. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Republici Austriji na sveukupnoj pomoći i potpori koju je do sada pružila Bosni i Hercegovini na bilateralnom i multilateralnom planu. Istaknuli su da su Bosna i Hercegovina i Republika Austrija dvije prijateljske zemlje među kojima nema otvorenih pitanja. 

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da za Bosnu i Hercegovinu posebno ohrabrenje predstavljaju stavovi austrijskih čelnika koji podržavaju ubrzani put zemalja Zapadnog Balkana, a time i Bosne i Hercegovine, ka članstvu u Europsku uniju. Na sastanku je rečeno da je izuzetno važno da je proširenje EU ostalo visoko na agendi uprkos drugim izazovima s kojima se suočava EU, uz konstataciju da je jasna europska perspektiva ključna za sigurnost i stabilnost cijele regije Zapadnog Balkana.

Kancelar Nehammer je rekao da Bosna i Hercegovina i ostale zemlje Zapadnog Balkana trebaju nastaviti put osiguravanja mira i stabilnosti u regiji, u čemu će im Republika Austrija pružiti svesrdnu pomoć. Istaknuo je da je Republika Autrija spremna da bude most ka bržem pristupanju Bosne i Hercegovine u EU. Iskazao je spremnost da on osobno, ali i njegova zemlja, prenesu iskustva i pomognu u međusobnom dijalogu u rješavanju unutarnjih problema. 

Članovi Predsjedništva BiH istaknuli su veoma važnom i ulogu Republike Austrije na planu unutarnje stabilnosti i sigurnosti BiH kroz sudjelovanje njezinog kontingenta u Misiji EUFOR-a-ALTHEA.

Na sastanku je bilo riječi o izuzetno uspješnoj ekonomskoj suradnji dviju zemalja i tom prigodom ukazano da je Republika Austrija jedan od najvećih i najznačajnijih trgovačkih, a posebice investicijskih partnera u Bosni i Hercegovini. Iskazana je zahvalnost Republici Austriji kao evidentno najvećem investitoru u BiH, ali i uvjerenost da će ekonomska suradnja biti i dalje unapređivana.      

Kancelar Nehammer pohvalno je govorio o veoma dobroj suradnji Bosne i Hercegovine i Republike Austrije u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i ilegalnih migracija. 

Na sastanku je bilo riječi i o sukobu u Ukrajini i kako ublažiti njegove posljedice po ekonomiju i ostala područja života, koje se osjete u svim europskim zemljama.      

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su kancelaru Nehammeru na imenovanju na tu dužnost, iskazavši interes za uspješnu suradnju sa njim

Kopirati
Drag cursor here to close