Eto nas!

Balkan ide u EU ali po zaslugama

Europski tajnik za pravosuđe Didier Reynders rekao je kako će za nekoliko tjedana Europska komisija predstaviti paket o proširenju…
Vijesti / Politika | 24. 09. 2024. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministri za europske poslove zemalja članica EU danas su, tijekom sjednice Vijeća Europske unije za opće poslove posvećene prioritetima mađarskog predsjedavanja, podržali proces proširenja EU zasnovan na zaslugama, uključujući na Zapadni Balkan.

Paket

Ministar za europske poslove Mađarske Janoš Boka je tijekom sjednice, na kojoj je predstavio prioritete mađarskog predsjedavanja, među kojima je i dosljedna politika proširenja zasnovana na zaslugama, rekao da je proširenje jedna od najuspješnijih politika EU.

"Moramo zadržati ovaj uspeh kako bismo osigurali da (proširenje) bude zasnovano na zaslugama, uravnoteženo i kredibilno. Gledali smo k zemljama Zapadnog Balkana i perspektivama članstva u EU u tom pogledu. Bez toga, europska zajednica ne može biti potpuna", rekao je Boka, prenosi Tanjug.

Europski tajnik za pravosuđe Didier Reynders rekao je kako će za nekoliko tjedana Europska komisija predstaviti paket o proširenju, koji će uključivati detaljnu procjenu o stanju napretka u zemljama kandidatima i osigurati jasne smjernice u pogledu reformi.

Dodao je kako je proces proširenja zasnovan na zaslugama i da će tako i ostati i ocijenio da je EU interno pripremljena za proširenje.

Pogled na istok

"Ambiciozna reformska agenda je potrebna da se osigura pravilno funkcioniranje veće EU", poručio je Reynders.

Nakon njega obratili su se predstavnici zemalja članica EU, a predstavnica Češke rekla je da njena zemlja cijeni što je proširenje jedno od prioriteta mađarskog predsjedavanja i izrazila nadu da će se zadržati zamah koji postoji kada je riječ o politici proširenja, ali da ono neće biti ograničeno samo na Zapadni Balkan, već da će se odnositi i na zemlje kandidate na istoku.

Proširenje kao prioritet podržava i Slovačka, rekao je predstavnik te zemlje i dodao da se nada da će Zapadni Balkan napredovati u tom procesu, "dobro i lako" .

"Proširenje EU mora se odvijati na uravnotežen način. Ista  pravila moraju se primjenjivati na sve zemlje kandidate na Zapadnom Balkanu, kao i dalje na istoku", rekao je.

Predstavnik Francuske je, također, podržao proces proširenja, ali ne, kako je rekao, samo na Zapadni Balkan, već i na druge partnere EU, kao što su Moldavija i Ukrajina, dok je predstavnik Finske ocijenio da su  proširenje i vladavina prava ključna pitanja na agendi te zemlje.

"Budućnost Ukrajine, Moldavije, Gruzije i Zapadnog Balkana leži u EU", rekao je predstavnik Finske, ali je ocijenio da Ukrajina u velikoj mjeri nedostaje u prioritetima mađarskog predsjedavanja EU.

Za predstavnicu Portugala proces proširenja je geopolitički i ekonomski interes i on bi trebao biti zasnovan na zaslugama.

"Veoma smo sretni što smo već započeli pregovore s nekim zemljama i nadamo se da će proces ostati zasnovan na zaslugama", rekla je ona, uz napomenu da proširenje zahtjeva i unutarnje reforme.

Hrvatska o BiH

Prioritete mađarskog predsjedavanja Vijećem EU, a posebno fokus na proširenju kompetitivnosti, koheziji i obrani podržava i Poljska.

"U pogledu proširenja, nadamo se podjednako snažnoj obavezi za poticanje integracije Ukrajine i Moldavije, kao i zemalja Zapadnog Balkana'', rekao je predstavnik Poljske.

Predstavnica Hrvatske naglasila je da njena zemlja posebnu pažnju pridaje procesu proširenja, s naglaskom na Zapadni Balkan, ali i Ukrajinu i Moldaviju, kao i da Hrvatska podržava ambiciozan pristup mađarskog predsjedavanja u pogledu održavanja prve međuvladine konferencije sa BiH.

Predstavnik Španjolske rekao je da njegova zemlja cijeni prioritete mađarskog predsjedavanja, od kojih je prvi konkurentnost, a kada je riječ o proširenju, naveo je da ono predstavlja geostrateško investiranje u budući prosperitet EU.

Predstavnik Slovenije izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je proširenje jedan od prioriteta mađarskog predsjedavanja i što će fokus biti na Zapadnom Balkanu, kao i zbog toga što Mađarska planira da organizira summit EU i Zapadni Balkan.

Zasluge

Sve zemlje kandidate u procesu proširenja, kako na Zapadnom Balkanu, tako i u istočnoj Europi, podržava Italija, rekao je njen predstavnik.

"Sve ove zemlje provode složene reforme, a mi moramo u potpunosti da iskoristimo instrumente Europske unije da podržimo i unapredimo taj proces. Moramo biti spremni da prepoznamo njihovu posvećenost kada značajno napreduju", poručio je.

Za predstavnicu Cipra važno je da proširenje bude proces zasnovan na zaslugama i da fokus bude na vladavini prava.

Iako su ministri tijekom današnjeg sastanka pozdravili program i prioritete mađarskog predsjedavanja EU, mnogi od njih su izrazili nezadovoljstvo što podrška Ukrajina nije jedan od prioriteta, a pojedini su u tom kontekstu govorili i o sukobu na Bliskom istoku.

Pored dosljedne politike proširenja zasnovane na zaslugama, ostali prioriteti mađarskog predsjedavanja, o kojima je danas također razgovarano, odnose se na novi europski sporazum o konkurentnosti, jačanje europske obrambene politike, sprječavanje ilegalnih migracija, oblikovanje budućnosti kohezivne politike EU, poljoprivrednu politiku EU orijentiranu na poljoprivrednike i rješavanje demografskih izazova.

Kopirati
Drag cursor here to close