Doš'o nako

Bez iskustva i stručnog ispita može se biti savjetnik predsjednika

''Ovakvom organizacijom Odjela nisu stvoreni uvjeti za učinkovito obavljanje utvrđenih poslova'', tvrde revizori u izvještaju
Vijesti / Politika | 11. 06. 2020. u 13:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za posao savjetnika predsjednika i potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) nije potrebno radno iskustvo, kao ni položen stručni ispit, utvrđeno je nedavno objavljenim Izvješćem o financijskoj reviziji Predsjednika i dva potpredsjednika FBiH za 2019. godinu.

U reviziji stoji kako je odlukom o uspostavi i unutarnjem ustrojstvu ureda predsjednika i dva potpredsjednika Federacije BiH iz 2003. godine definirano je uspostavljanje Ureda predsjednika, dva ureda potpredsjednika FBiH, kao i Zajednički ured u Mostaru. Tim je, tvrde, definirano da se za obavljanje općih, zajedničkih i financijskih poslova za potrebe sva tri ureda uspostavlja Odjel za opće, zajedničke i financijske poslove.

Dva savjetnika u 2019. godini

Isti dokument kaže i da će se unutarnja organizacija i sistematizacija radnih mjesta definirati pravilnikom, a da će za potrebe ostvarivanja ustavnih funkcija predsjednik i potpredsjednici imati posebne pozicije u Proračunu FBiH.

''Organizacija izvršenja funkcije Predsjednika i potpredsjednika FBiH nije utvrđena jednim Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu, već pravilnicima o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta posebno za svaki od ureda. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Ureda predsjednika FBiH iz 2015. godine, od predviđenih 15 radnih mjesta, popunjeno je ukupno 12, a nepopunjena radna mjesta su: savjetnik (upražnjena dva radna mjesta) i stručni suradnik (jedan izvršitelj, državni službenik). Tijekom 2019. godine u Uredu predsjednika FBiH popunjena su dva radna mjesta savjetnika'', stoji u reviziji.

Uvidom u pravilnik koji je na snazi od 5. ožujka 2015. godine i dalje, tvrde revizori, je konstatirano da za radno mjesto savjetnika — predstojnika ureda, koji je odgovoran za blagovremeno, zakonito, stručno i racionalno izvršavanje svih poslova utvrđenih prema članku 5. Pravilnika, nije predviđeno potrebno radno iskustvo niti položen stručni ispit, što nije sukladno propisima iz ove oblasti.

Potpredsjednica s savjetnici

Također, pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta u Uredu potpredsjednice FBiH od 1. studenog 2018. godine i izmjenama od 14. siječnja 2019. godine, za izvršenje poslova i zadataka iz djelokruga ureda utvrđena su radna mjesta za 24 izvršitelja, od čega deset savjetnika, deset državnih službenika i četiri namještenika.

Na 31. prosinca 2019. godine popunjeno je svega 13 radnih mjesta (potpredsjednica FBiH, pet državnih službenika, četiri savjetnika i tri namještenika). Pravilnikom su, navode, utvrđene temeljne organizacijske jedinice, Ured potpredsjednice FBiH i Odjel za opće, pravne i financijske poslove (unutar kojega su utvrđeni Odsjek za ustavnost i društveno-politička pitanja i Odsjek za opće, pravne i financijske poslove).

U Odjelu je sistematizirano jedno radno mjesto, pomoćnik u Odjelu za opće, zajedničke i financijske poslove (koje nije popunjeno). Pritom, tvrde, ovo radno mjesto nije sukladno Uredbi o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija.

''Uvidom u Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta konstatirano je da za radno mjesto svih savjetnika nije predviđeno potrebno radno iskustvo niti položen stručni ispit, što nije sukladno propisima iz ove oblasti. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta u Uredu potpredsjednika FBiH od 1. 11. 2018. godine utvrđene su kao posebne organizacijske jedinice: Ured potpredsjednika FBiH i Zajednički kabinet u Mostaru, a za obavljanje općih, zajedničkih i financijskih poslova za potrebe Predsjednika i potpredsjednika FBiH uspostavlja se Odjel za opće, zajedničke i financijske poslove'', stoji u izvještaju.

Zajednički kurir

Pravilnikom je sistematizirano 13 radnih mjesta, a popunjeno je deset (potpredsjednik FBiH, pet savjetnika, jedan državni službenik i tri namještenika). Pravilnicima nije uređen način rukovođenja, ovlaštenja i odgovornosti službenika i namještenika, opis i podjela poslova po uredima u Sarajevu, Mostaru i Odjelu za opće, zajedničke i financijske poslove, radi čega navedeni pravilnici nisu sačinjeni sukladno Uredbi o načelima za utvrđivanje unutarnje organizacije federalnih organa uprave i federalnih upravnih organizacija, niti su stvoreni uvjeti za nesmetani rad i izvršavanje Ustavom i zakonom propisanih zadataka i poslova u nadležnosti Predsjednika i potpredsjednika Federacije.

U Odjelu za opće, zajedničke i financijske poslove utvrđena su četiri radna mjesta, od kojih jedno radno mjesto pripada Uredu predsjednika FBiH (kurir — obavlja poslove iz svoga djelokruga za potrebe sva tri ureda), jedno radno mjesto u Uredu potpredsjednice FBiH (pomoćnik u Odjelu za opće, zajedničke i financijske poslove) i dva radna mjesta u Uredu potpredsjednika FBiH (blagajnik i likvidator — obavljaju poslove iz svoga djelokruga za potrebe sva tri ureda).

''Nije utvrđena međusobna koordinacija i odgovornost zaposlenika ovog Odjela. Nije predviđeno obavljanje pravnih i normativnih poslova, kao ni poslova nabave. Ovakvom organizacijom Odjela nisu stvoreni uvjeti za učinkovito obavljanje utvrđenih poslova. Također, nisu stvoreni adekvatni i zadovoljavajući uvjeti u kojima se obavljaju financijsko-računovodstveni poslovi (stručni savjetnik za financijsko-računovodstvene poslove pri Uredu potpredsjednice FBiH obavlja poslove iz svog djelokruga za sva tri ureda)'', stoji u revizorskom izvještaju.

Revizori su zbog toga izdali preporuku da predsjednik i potpredsjednici trebaju organizirati jedinstveno i funkcionalno unutarnje ustrojstvo i sistematizaciju radnih mjesta, sukladno zakonskim i drugim propisima.

Kopirati
Drag cursor here to close