Prijateljski odnosi

Bh. i slovenački parlamentarci: Jačati međuparlamentarnu suradnju dviju zemalja

Preporučeno je da srodna parlamentarna tijela u oblasti energetike i zelene tranzicije odmah stupe u kontakt s ciljem da slovenačka strana prenese svoja iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti.
Vijesti / Politika | 13. 06. 2024. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Skupine prijateljstva za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mia Karamehić – Abazović i Slavko Matić te izaslanica u Domu naroda PSBiH Marina Pendeš, uime predsjedavajućeg Skupine prijateljstva Dragana Čovića održali su sastanak s članovima Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, na čijem čelu je bio predsjedavajući Odbora Predrag Baković.

Konstatirano je kako dvije zemlje imaju prijateljske odnose kojima doprinosi dobra dinamika institucionalnih kontakata na najvišoj razini.

Gosti iz Slovenije upoznali su kolege iz PSBiH kako je Skupina prijateljstva Državnog zbora za BiH najbrojnija u slovenačkom Parlamentu, kao i da vlada veliki interes zastupnika za uključivanje u tu Grupu prijateljstva.

Snažna potpora Slovenije

S tim u vezi, naglasili su kako treba jačati međuparlamentarnu suradnju kako susretima članova parlamentarnih grupa prijateljstva, tako i kontaktima srodnih parlamentarnih tijela.

Istaknuli su kako je Slovenija pružila snažnu potporu procesu proširenja i europskih integracija BiH te bila jedan od ključnih zagovornika donošenja odluke o kandidacijskom statusu BiH, kao i odluke europskih institucija da odobre početak pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom (EU).

Najavljujući nastavak potpore BiH, kao i mogućnosti pružanja tehničke i ekspertne potpore tijekom svih faza pregovaračkog procesa, slovenački parlamentarci su rekli kako su posebno zainteresirani za potpisivanje ugovora o suradnji BiH i FRONTEX-a u cilju zaštite granica od ilegalnih migracija, trgovine ljudima i prekograničnog kriminala.

Ocijenili su da ovako dobri odnosi dviju zemalja otvaraju ogromne mogućnosti razvoja privredne suradnje, kao i suradnje na svim drugim poljima, od obrazovanja i kulture do sporta.

Kazali su kako je sve veći broj slovenačkih poduzeća zainteresiran da investira u BiH i ocijenili kako će taj interes rasti sa svakim pozitivnim iskorakom koji naša zemlja učini u procesu europskih integracija.

Upućujući zahvalnost kolegama iz Slovenije za potporu BiH u procesu europskih i euroatlantskih integracija, članovi Skupine prijateljstva za susjedne zemlje PSBiH kazali su kako današnji sastanak vide kao snažan poticaj daljnjoj međuparlamentarnoj suradnji, kao i suradnji na ekonomskom planu.

Zelena energetska tranzicija

S tim u vezi, naglasili su mogućnosti suradnje u oblasti zelene energetske tranzicije ističući pritom velike potencijale koje BiH ima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Također je pomenuta suradnja u oblasti turizma, prije svega banjskog, kao i suradnja u održavanju vodnih resursa.

Preporučeno je da srodna parlamentarna tijela u oblasti energetike i zelene tranzicije odmah stupe u kontakt s ciljem da slovenačka strana prenese svoja iskustva i dobre prakse u ovoj oblasti.

Tijekom razgovora, obje strane istakle su značajne prednosti parlamentarne diplomacije koja može otvoriti mnoga vrata u jačanju suradnje BiH i Slovenije, ali i regionalne suradnje, koja, ocijenjeno je, predstavlja odličnu pripremu država kandidata za punopravno članstvo u EU, priopćeno je iz Sektora Parlamentarne skupštine BiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close