Posjeta

BiH će s Katarom razmjenjivati mlade, liječnike, lijekove i znanje 

Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene putovnice ukinu vize, kao i da se sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.
Vijesti / Politika | 19. 02. 2018. u 11:33 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine  Denis Zvizdić razgovarao je danas u Dohi s premijerom/ministrom unutarnjih poslova Katara šeikom Abdullah bin Naser bin Khalifa Al Thanijem o unapređenju bilateralnih odnosa.

Konstatirano je da su odnosi dviju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja te izražen obostrani interes za unapređenje političke i ekonomske suradnje. Razgovarano je i o liberalizaciji viznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Al Thani je rekao da katarska strana nema ništa protiv da se za diplomatske i službene putovnice ukinu vize, kao i da se sastanu ministri sigurnosti i naprave modalitet olakšavanja viznog režima za građane.

Zvizdić je informirao premijera Al Thanija o aktualnim reformskim procesima u BiH, kao i euroatlantskim aspiracijama Bosne i Hercegovine. Rekao je da su to kompatibilni procesi koji vode ispunjenju dva prioritetna cilja BiH - ekonomskom boljitku i članstvu u Europskoj uniji. Dodao je da je Vijeće ministara BiH posvećeno aktiviranju svih postojećih resursa u svrhu ubrzanog ekonomskog razvoja i otvaranja novih radnih mjesta, posebno kako bi se upošljavali mladi ljudi.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH naveo je da je BiH zainteresirana i otvorena za suradnju u oblastima energetike, turizma, poljoprivrede, drvne i metaloprerađivačke industrije, izgradnje infrastrukture, kao i jačanja kulturnih veza kroz suradnju u sportu i obrazovanju.

Pozdravio je uvođenje redovne zračne linije Sarajevo - Doha, čime će biti olakšan dolazak poslovnih ljudi i turista u Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i veleposlanik Bosne i Hercegovine u Državi Katar Tarik Sadović.

Nakon sastanka, uz prisustvo premijera, potpisani su Memorandum o suradnji u oblasti mladih između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar, Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade države Katar o suradnji u oblasti zdravstva, proizvodnje lijekova i zapošljavanja zdravstvenih radnika, kao i Memorandum o razumijevanju za suradnju u oblasti obrazovanja, visokog obrazovanja i naučnog istraživanja.

Memorandume je uime Vijeća ministara BiH potpisao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, a uime Vlade Države Katar, ministar kulture i sporta Salah bin Ghanem Al-Ali, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani i ministar obrazovanja i visokog školstva Mohammed bin Abdul Wahid Al Hammadi.

Istovremeno su delegacije gradova Sarajeva i Dohe potpisale Sporazum o bratimljenju gradova, priopćeno je iz VMBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close