godina koze

Bljesak.info u Zmajevom gnijezdu: Proslava kineske Nove godine u Mostaru

Vijesti / Politika | 19. 02. 2015. u 13:58 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kinezi su 19. veljače okrenuli novu stranicu u svom lunarnom kalendaru i ušli u godinu koze, koju su svuda u svijetu, pa tako i u Mostaru, dočekali u skladu s običajima koji sežu stoljećima unatrag.

''Naglasak slavlja je uvijek na bogatoj večeri i jelima koje pripremamo, kao i obitelji i našim prijateljima s kojima tradicionalno čekamo svaku Novu godinu'', rekao je za Bljesak.info gospodin Long, jedan od Kineza koji je pokrenuo svoj vlastiti posao prije 12 godina u Mostaru, a danas, s ponosom, pokazuje bh putovnicu.

''Najveća razlika u slavlju jesu ta jela koja su pripremana s puno pažnje, te smo tako imali dosta specijaliteta od ribe i mesa, kao i plodova mora, žele od svinjskog mesa, riže i drugih tradicionalnih kineskih poslastica'', rekla nam je jedna od uposlenica koja se našla kao gost na dočeku Nove godine kod Longa, vlasnika Zmajevog gnijezda, koji broji sveukupno tri poslovnice u Mostaru.

''Pije se vino i pivo, i čeka se ponoć, no za razliku od vašeg slavlja mi si ne čestitamo rukovanjem i ljubljenjem, samo velikim vatrometom. Također, kod nas je bitno i da tu večer svatko obuče nešto novo, ne mora biti crveno, ali novo da'', rekao je Long za Bljesak.info dodavši kako je godina Koze koja je nastupila za njih simbol mira i sklada.



Long nam pokazuje kineski kalendar i pokušava objasniti (bezuspješno?!) kako oni još od drevnih vremena računaju astrološke cikluse, te da je ova godina povezana s drvetom i 32. je u šezdesetogodišnjem ciklusu.

''Svaka kombinacija ponavlja se svakih 60 godina'', govori Long te s ponosom pokazuje video veličanstvenog vatrometa iz njegovog rodnog grada Zhejianga, dok su oni u Mostaru ponoć ipak obilježili u nešto skromnijoj verziji, petardama i prskalicama.

Kopirati
Drag cursor here to close