''Ima dogovora''

Čavara razumije Dodika

Marinko Čavara je potvrdio i riječi Dragana Čovića koji je nedavno izjavio da ''nema nikakve šanse da se netko razdruži u BiH, točka''.
Vijesti / Politika | 25. 06. 2024. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za sada, nema dogovora niti razgovora među liderima vladajuće koalicije na državnoj razini Bosne i Hercegovine. Shodno tome nema ni rješenja o raspodjeli miliona, o državnom proračunu kao ni o reformskim pitanjima s europskog puta. S obzriom na ono čega nema, logično je pitanje ima li uopće koalicije na državnoj razini? O ovim, ali i drugim političkim pitanjima za N1 govorio je član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma državnog parlamenta Marinko Čavara.

Treba poslati poruku da ima dogovora

Sastanak stranaka državne koalicije (HDZ, SNSD i Trojke) trebao bi biti održan 2. srpnja u Mostaru, barem je tako najavio lider HDZ-a BiH Dragan Čović istaknuvši da je sastanak dogovoren s liderima SNSD-a Miloradom Dodikom te SDP-a Nerminom Nikšićem.

Ukoliko se održi, bit će to prvi sastanak državne koalicije nakon nekoliko burnih političkih tjedana koje su obilježili ''Svesrpski sabor'' u Beogradu, nove sankcije Sjedinjenih Američkih Država za pojedince i tvrtke povezane s Dodikom evidentne krize zbog neusvajanja državnog proračuna.

Član Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine i zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma državnog parlamenta Marinko Čavara smatra da tog sastanka treba doći kako bi se opovrgnule teze da nema dogovora među liderima koalicije.

''Treba poslati jednu poruku da ima dogovora, da je dogovor moguć i da treba dogovore graditi. U ovom trenutku prvenstveno je važno da smo proračun institucija BiH, da to na neki način pošalje poruku jedne stabilnosti, a s druge strane mi ne trebamo nastavitim, bez obzira što su političke stranke puno puta spremne, pogotovo u predizborno vrijeme, na neki način dizati malo rejting pojedinačni ili svoje političke opcije na temelju retorike koja će biti napadačka prema drugima. Međutim, dugoročno nam treba jedna korektna retorika koja će omogućiti da se više možemo dogovoriti i stvoriti više prostora za dogovor'', kaže Čavara.

Dodaje da ništa nije dgovoreno ''dok god se sve ne dogovori'' te da su nekada bitni detalji ti koji predstavljaju razlike u stavovima kao što je to slučaj s proračunom.

''U načelu se može čuti da je proračun dogovoren i da su ostali detalji. Puno puta imamo taj dojam da je na neki način oko detalja problem, međutim to 'vozi' na neki način i odnose koji su definirani retorikom koja nastoji ozlijediti nekoga. Mi iz HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora nastojimo otvoriti dijalog sa svima. Tako smo suzdržani u ovoj retorici o kojoj govorim, znači bez oštre retorike u pomirljivim tonovima, jer nama druge opcije nema osim dogovora u BiH. I toga moramo biti svjesni da nismo sami u tom prostoru političkog djelovanja BiH, jer trebamo pridobiti sve one koji žele pomoći BiH iz međunarodne zajednice da podupiru dogovor i razgovor svih onih koji mogu doprinijeti političkoj stabilizaciji odnosa u BiH'', ističe.

Teške riječi

Kada su u pitanju neslaganja i nepomirljive razlike među političkim strankama koalicije, Čavara kaže da je nepojmljivo te da ne priliči nikome da pravi tenzije u javnom diskursu nakon što je sklopljena parlamentarna većina.

''S druge strane otežavaju buduće razgovore. Znači mi se nastojimo suzdržati od bilo kakvih teških riječi. Možda nekada budemo i optuženi da ne reagiramo na pravi način prema nekome ko napravi neki ‘izlet’ u neku nemoguću misiju, avanturu, itd. Prvenstveno smatramo da dogovor samo može graditi budućnost BiH i na temelju toga se i ponašamo tako. Ne želimo srušiti mogućnost za dogovor bez obzira što možda neko nekad i nas povrijedi, što nekad neko pređe neku granicu tolerancije. Mi onda odšutimo i to na neki način ode u vjetar i onda nastavimo dalje razgovarati i pregovarati kako bi stvorili ambijent da stvaramo i uvjete za EU”,poručio je.

Osvrnuo se i na prijedlog sporazuma o mirnom razdruživanju bh. entiteta, kazavši da je to retorika Milorada Dodika koju Čavara ne opravdava, ali ju razumije.

''Znači, ne mogu opravdavati nešto što nije sukladno Ustavu, sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu – tamo ne postoji razdruživanje, nego postoji integracija BiH kroz dva entiteta, Distrikt Brčko i sve ostalo što čini Ustav BiH. Prema tome, ja razumijem zašto to gospodin Dodik radi, a s druge strane imaju ustavni okviri i Daytonski mirovni sporazum koji nas sve vraća unazad, vraća nas na poziciju razgovora i dogovora kako bismo gradili bolju budućnost za sve nas i za generacije koje dolaze iza nas'', kazao je Čavara.

Nema razdruživanja

Potvrdio je i riječi Dragana Čovića koji je nedavno izjavio da ''nema nikakve šanse da se netko razdruži u BiH, točka''.

''Pa ne, ne postoji opcija. To ne možete naći nigdje u Ustavu. Jasno je da je to jedno retoričko pitanje, jedna tvrdnja gospodina Dodika koji, kad sagledate sve odnose – evo recimo da se vratimo nazad, ovo kažem objektivno – ako se institucije u BiH mogu zlouporabiti tako na način da se netko bez zaključka tih institucija, bez donesenih odluka, predstavlja u međunarodnim odnosima samo svoju politiku, onda jasno to ugrožava integritet BiH. Mislim na one koji zlorabe institucije BiH promoviranjem samo svojih politika, a politike koje nisu dogovorene u tim institucijama. Znači, ako predstavljate Parlament BiH ne možete predstavljatri nešto što Parlament nije zaključio. Ako predstavljate državu BiH, ne možete predstavljati ono što njene institucije nisu dogovorile'', dodaje.

Kada je u pitanju proračun BiH, Čavara vjeruje da do dogovora može doći do početka srpnja, kako je Čović ranije i najavio.

''Ja vjerujem da je lako moguće da dođe do toga. Predsjednik Čović znam da ulaže ogromne napore i pojedinačno i u komunikaciji sa predstavnicima svih stranaka i Trojke i SNSD-a i partnera SNSD-a, tako da se nadam da je to jedini način da stabiliziramo stanje u BiH, da se, pored te retorike koja će vjerojatno u predizborno vrijeme biti i malo oštrija, malo buntovnička kako bi privukla određen broj glasača. Međutim, dugoročno ja mislim da stabilnost u odnosima, politička stabilnost da je puno bolja u budućnosti'', kazao je Čavara.

Kopirati
Drag cursor here to close