Predsjednik Saveza općina i gradova RS

Ćosić: 2020. godina pamtit će se po nakaradnim odlukama nelegalnih članova SIP-a

Zahvaljujući odluci SIP-a izabrani lokalni dužnosnici su dovedeni u situaciju da napuste svoje pozicije prije primjene novih izbornih rješenja.
Vijesti / Politika | 05. 11. 2020. u 09:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza općina i gradova Republike Srpske Ljubiša Ćosić izjavio je da će 2020. godina, kada je riječ o BiH, ostati upamćena ne samo po teškoj epidemiološkoj situaciji nego i po nakaradnim odlukama nelegalno izabranih članova Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Ćosić je naglasio da je odluka SIP-a o odgađanju izbora za 45 dana kruna svih odluka koje je ta komisija donijela i dodao da njemu ne pada na pamet da u ovoj nametnutoj situaciji krši zakone Republike Srpske.

"Zahvaljujući odluci SIP-a izabrani lokalni dužnosnici su dovedeni u situaciju da napuste svoje pozicije prije primjene novih izbornih rješenja. Nije problem otići, ali smo dužni da poštujemo sve zakone koji se tiču naše nadležnosti", rekao je za "Politiku" Ćosić, koji je i načelnik općine Istočno Novo Sarajevo, piše Srna.

Ćosić je naveo da je to prvenstveno Zakon o lokalnoj upravi i samoupravi i Zakon o proračunskom sistemu Republike Srpske koji lokalne zajednice obvezuje da nacrt proračuna za narednu godinu mora biti donesen do 15. studenog, a prijedlog do 15. prosinca.

"Logično je da odgovornost za sprečavanje normalnog funkcioniranja lokalnih zajednica trebaju preuzeti oni koji su nas doveli u situaciju da poslije 1. studenog praktično nemamo ovlasti", rekao je Ćosić.

Središnje izborno povjerenstLvo BiH donijelo je 23. svibnja odluku da lokalni izbori budu održani 15. studenog, umjesto 4. listopada

To znači da sve lokalne zajednice u BiH praktično imaju razvlašteno rukovodstvo jer je 1. studenog, načelnicima, gradonačelnicima i odbornicima službeno istekao četverogodišnji mandat.

Kopirati
Drag cursor here to close