Izborni zakon

Čović i s Milanovićem: Dom naroda i Predsjedništvo

Zaključeno je kako ustavna jednakopravnost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i Predsjedništvu BiH moraju biti implementirane kroz Izborni zakon BiH.
Vijesti / Politika | 15. 01. 2022. u 21:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović susreo se u subotu u Zagrebu s Draganom Čovićem, predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HDZ-a BiH.

''Milanović i Čović razgovarali su o višemjesečnoj političkoj krizi u Bosni i Hercegovini i nužnosti okončavanja otvorenog pitanja reforme izbornog zakonodavstva. Reformom Izbornog zakona BiH ostvarila bi se nužno potrebna unutarnja međunacionalna konsolidacija'', navedeno je u priopćenju Milanovićeva ureda.

''Daytonski sporazum omogućio je suverenost Bosne i Hercegovine koja se temelji na legitimnom predstavljanju svih konstitutivnih naroda. Zaključeno je kako ustavna jednakopravnost i legitimna zastupljenost u domovima naroda i Predsjedništvu BiH moraju biti implementirane kroz Izborni zakon BiH'', navedeno je.

Podsjećamo, ranije je u subotu objavljeno kako Čović i hrvatski premijer Andrej Plenković pozivaju na žurne izmjene Izbornog zakona.

Hrvatski premijer je istaknuo da je sinergija i kohezija sva tri konstitutivna naroda i ostalih ključna kako bi BiH bila funkcionalna država i mogla ići naprijed.

Vlada Republike Hrvatske šalje poruku uvažavanja BiH te njezine suverenosti i teritorijalne cjelovitosti, kao naše prijateljske i susjedne države, s kojom želimo rješavati otvorena pitanja i jačati gospodarsku suradnju, rekao je Plenković.

''Pozicija Hrvatske je jasna, a to je podrška što žurnijem postizanju dogovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za ostvarivanje ravnopravnosti i legitimne zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda u najvišim institucijama BiH'', rekao je hrvatski premijer.

Čović je, podsjetivši na uspješan Mostarski sporazum, rekao kako su konstitutivnost naroda i njihova ravnopravnost temelj su funkcioniranja BiH te da legitimno predstavljanje treba biti ostvareno u oba Doma naroda te Predsjedništvu BiH.

''U tom procesu se prava konstitutivnih naroda ne mogu dalje narušavati. Moramo otkloniti diskriminacije i nejednakosti te osigurati jednakopravnost sva tri naroda'', istaknuo je Čović.

 

Kopirati
Drag cursor here to close