Drugi dan

Čović u Mostaru primio Plenkovića: Nastavljamo snažnu suradnju

Plenković će danas u obići gradilište nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, posjetit će rektorat Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.
Vijesti / Politika | 05. 09. 2024. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru danas je održan sastanak između izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine predvođenog predsjednikom Draganom Čovićem i izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. 

Izaslanstva su tijekom sastanka govorila o nastavku ojačavanja snažne suradnje sestrinskih stranaka, s naglaskom na trajnu predanost zaštiti prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i europski put BiH, relevantne reformske procese i strateške razvojne projekte. 

Čović je ovom prilikom naglasio napore koji se ulažu za osiguravanje političke stabilnosti u Bosni i Hercegovini, osobito uoči nadolazećih Lokalnih izbora, kao i nužnost žurnog provođenja reformi kako bi se postigao napredak na europskom putu BiH. Istaknuta je važnost daljnjeg osnaživanja suradnje sa sestrinskom strankom, koja svakodnevno doprinosi u naporima za izgradnju europske perspektive Bosne i Hercegovine.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je kako će Hrvatska demokratska zajednica nastaviti izvrsnu suradnju sa sestrinskim HDZ-om BiH na dobrobit hrvatskog naroda u BiH, kao i boljitka i stabilnosti čitave BiH. Zajednički prioritet je europski put BiH, kao i postizanje pune ravnopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH, što je važno radi funkcionalnosti i skladnih odnosa među narodima u BiH.

Na koncu sastanka, zaključeno je da ovaj susret iznova potvrđuje posvećenost snažnim međusobnim odnosima i zajedničkim naporima u usmjeravanju Bosne i Hercegovine na europskom putu, što je naznačeno kao ključno za dugoročni napredak, zajedno sa zaštitom Ustavom zajamčenih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda. 

Nakon čega se sastao s čelnicima tvrtke Aluminij Industries smještene u Mostaru.

''Na sastanku s predsjednikom Abraham grupe Amirom Grossom Kabirijem raspravili smo daljnje planove poslovanja Aluminija u Mostaru. Hrvatska snažno podržava projekt Južne plinske interkonekcije koji će osigurati još povoljnije uvjete za razvoj ove strateški važne tvrtke za BiH'', objavio je Plenković na svom X profilu.

Plenković će danas u obići gradilište nove zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, posjetit će rektorat Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar.

U 11.30 sati nazočit će svečanosti uručenja ugovora Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u galeriji Biskupijskoga centra nakon čega su planirane zajedničke izjave za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close