Pravila

Cvijanović o veleposlaniku: Gdje je kome mjesto?

Cvijanović je rekla da očekuje da ono što ne rade veleposlanici BiH u drugim zemljama ne rade ni veleposlanici kada dođu u diplomatsku službu u BiH.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2024. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović smatra da ne samo američki veleposlanik u BiH, Michael Murphy, već i svi ostali veleposlanici u BiH trebaju funkcionirati u skladu s normama diplomatskog ili međunarodnog prava.

"Takvo bi trebalo biti djelovanje svakog veleposlanika", rekla je Cvijanović danas u Gradišci, odgovarajući na pitanje novinara  je li vrijeme da se američki veleposlanik u BiH vrati pod nadležnost veleposlanstva u BiH i da se ne bavi unutarnjim pitanjima Republike Srpske.

Cvijanović je rekla da očekuje da ono što ne rade veleposlanici BiH u drugim zemljama ne rade ni veleposlanici kada dođu u diplomatsku službu u BiH.

"Posebno imam zamjerke kada vidim da veleposlanici preuzimaju ulogu vođenja kampanje umjesto opozicije, i to se često događa. Prepoznavši da je opozicija slaba i nejaka, da nije sposobna da obavi posao koji je njihov željeni cilj ili je željeni cilj nekoga sa strane, onda oni preuzimaju tu ulogu", ukazala je Cvijanović.

Rekla je kako je generalno potrebna konsolidacija u okviru BiH koja podrazumijeva da svatko zna gdje je njegovo mjesto, istakavši da su izabrani predstavnici Republike Srpske ti koji donose odluke u BiH jer su izabrani od građana, a da ljudi koji dolaze u diplomatsku misiju u BiH trebaju službovati na diplomatski način, prenijela je Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close