Simfonijski orkestar

Darko Nikolić za Bljesak.info: U Mostaru je oduvijek bilo interesa za ozbiljnu glazbu

Vijesti / Politika | 10. 02. 2015. u 14:27 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog velike zainteresiranosti i odaziva publike na prošlom koncertu za Valentinovo, publici smo obećali da će se sljedeći održati u velikoj dvorani HD Herceg Stjepana Kosače'', rekao je ravnatelj simfonijskog orekstra u Mostaru, Darko Nikolić za Bljesak.info, najavljući koncert koji će se održati 14. veljače.

Nikolić kaže kako će pored odabira vrhunskih solista i vrlo zanimljivog repertoara domaćih i stranih ljubavnih pjesama, nastupu dodati malo vizualnog iznenađenja – nastup članova plesnog kluba ''ProDance''iz Mostara''.

Simfonijski orkestar u Mostaru postoji od 1954. godine i sada broji sedam stalnih članova – glazbenika te više od deset stalnih i povremenih suradnika. Nikolić, kojemu je ovo drugi mandat na mjestu ravnatelja simfonijskog orkestra u Mostaru, kaže kako zainteresiranost mladih glazbenika postoji i kako ih često angažiraju bilo kao soliste ili kao ispomoć u orkestru, no, kako su za upošljavanje većeg broja mladih glazbenika potrebna i veća sredstva, sa kojima orkestar trenutno ne raspolaže.

''Naš osnivač je grad Mostar, na čijem smo i proračunu, te tako, što se tiče financijskih mogućnosti, dijelimo sudbinu mnogih kulturnih ustanova u gradu'', rekao je Nikolić.

Posjećenost izuzetna

Dodaje kako im je cilj u narednom razdoblju oformiti jedan solidan komorni sastav koji bi trebao poslužiti kao baza za stvaranje kompletnog simfonijskog orkestra, te ''kako bi Vaši čitatelji stvorili kompletnu sliku, prijeratni Simfonijski orkestar Mostar je, primjerice, imao oko 40 glazbenika. ''
Kaže kako je svaki koncert svojevrsni organizacijski izazov. ''Počevši od zahtjevnosti programa pa sve do angažiranja glazbenika iz Sarajeva, Dubrovnika i Splita, koji zajedno sa domaćim snagama pomažu u realizaciji koncerta. Također, imamo veliku sreću da je naš stalni honorarni suradnik , mladi dirigent, naš sugrađanin maestro Damir Bunoza.''

U Mostaru je kaže, oduvijek bilo interesa za ozbiljnu glazbu, te kako ranije tako i danas možemo tvrditi da klasika kod nas ima svoju stalnu publiku.

''Posjećenost na našim kocertima je, obzirom na današnje prilike, zapravo izuzetno dobra'', govori Nikolić, a na pitanje kako bi animirao publiku i promovirao ozbiljnu glazbu i rad orkestra u Mostaru kaže da bi prvo morali napraviti koncertnu dvoranu, zatim popuniti Simfonijski orkestar svim potrebnim glazbenicima.

''Tako bi odabirom programa,izvedbama i renomiranim solistima automatski privukli i veći broj posjetitelja, rekao je Nikolić za Bljesak.info.

Uspješna koncertna sezona

Bez obzira što trenutne prilike u mnogim stvarima ograničavaju mogućnost, koncertna sezona 2014./2015. koja traje od devetog mjeseca prošle do šestog mjeseca tekuće godine, za sada je bila iznimno uspješna.

''Održan je niz koncerata poput koncerta iz ciklusa ''Mladi talenti'', sa mladom pijanisticom, Tuzlankom Sarah Skopljak, suradnje sa fakultetom Prirodoslovno matematičkih znanosti, gdje je na doniranoj violini iz Japana svirao prof. Goran Končar, koncert na Dušni dan i izvedba djela Dragana Filipovića – Dona eis requiem, adventski koncert sa zborom iz Italije u suradnji sa Napretkom iz Mostara, te 17. tradicionalni Božićni koncert ''Sretan ti Božić, narode moj'', ističe Nikolić.

Posebnu sentimentalnu vrijednost za Simfonijski orkestar Mostar imao je koncert u čast iznenada preminulom kolegi, koncert majstoru, profesoru Vasiliju Buzmakovu. Od koncerata koji slijede, uz spomenuti valentinovski, smifonijski orekestar izdvaja koncert iz ciklusa ''Mladi talenti'', Uskršnji koncert, suradnja s Maticom hrvatskom Mostar na Mostarskom proljeću koncert Simfonijskog orkestra Mostar i mnoge druge.

''Pozivam sve zainteresirane građane na Valentinovski koncert da se dođu opustiti, zabaviti i učiniti dobro djelo'', rekao je Nikolić i istaknuo humanitarni karakter koncerta na kojem je cijeli prihod od prodaje ulaznice, po simboličnoj cijeni od 5 KM, namijenjen Pučkoj kuhinji u Mostaru i Udruzi za pomoć beskućnicima i socijalno ugroženim osobama na području Mostara - Minores.

Kopirati
Drag cursor here to close